PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

izv. prof. dr. sc.

dipl. ing. građ.

Građevinski fakultet

Katedra za organizaciju i tehnologiju građenja

Kontakt

T +38551265921

M +385981764484

UNIRI e-mail

e-mail 1

PROSTORIJA G-119

KONZULTACIJE srijedom od 16 do 18

Vidljivost

Koncept za podršku odlučivanju pri održivom upravljanju urbanih sredina

Tehničke znanosti/uniri-plus projekti 2018

Urbani prostor je sustav sastavljen od niza elemenata (zemljišta, građevina, infrastrukture, i dr.) koji su međusobno povezani građevinski, funkcionalno i organizacijski. Promatrajući njegove osnovne karakteristike (konstantan rast, razvoj i širenje u prostoru popraćeno stalnim promjenama gospodarskih, socijalnih i funkcionalnih mogućnosti) uočene su brojne zadaće, proizašle iz aktivnog rada s velikom količinom podataka, koje treba riješiti na svim razinama odlučivanja (operativna, taktička, strateška). Osim različitih tehničkih aspekata, zadaće uključuju ekološke, ekonomske, socijalne i kulturne aspekte koji predstavljaju osnovu urbane cjeline, a sve zajedno upućuje na interdisciplinarni pristup rješavanja zadaća. Navedene aspekte promatrat će se kroz ciljeve održivog razvoja postavljene Agendom održivog razvoja 2030.

Istraživanje je usmjereno na: 1) modeliranje navedenih sustava i njihovim uvođenjem u podsustav upravljanja podacima (operativna razina); 2) modeliranje novih modela i metoda za rješavanje strukturiranih i nestrukturiranih zadaća te njihovim uvođenjem u podsustav upravljanja modelima (taktička i strateška razina); 3) te oblikovanjem podsustava dijalog. Navedenim podsustavima bi se stvorio jedinstven sustav za podršku odlučivanju koji bi omogućio da se na svakoj hijerarhijskoj razini ostvaruje interakcija svih podsustava (podataka i modela).

Navedeno ima za cilj pružiti podršku odlučivanju donosiocima odluka na svim razinama hijerarhije odlučivanja. Glavni cilj ovog znanstvenog istraživanja jest uspostaviti nove modele za rješavanje strukturiranih i nestrukturiranih zadaća koje se pojavljuju na svim razinama odlučivanja te oblikovati sustav za podršku odlučivanju koji se temelji na grupnom donošenju odluka.

Istraživački tim

SURADNICI

prof. dr. sc. Diana Car-Pušić dipl.ing.građ.,e-mail

Martina Šopić mag. ing. aedif.,e-mail

DOKTORANDI

Kristina Galjanić,e-mail