PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

Građevinski fakultet

Katedra za tehničku mehaniku

Kontakt

Vidljivost

Računski i eksperimentalni postupci za određivanje materijalnih parametara Cosseratovog kontinuuma

Tehničke znanosti/uniri projekti 2018

Ovom potporom ostvaruje se dodatna materijalna podrška provedbi projekta Hrvatske zaklade za znanost Koncept nepomičnog pola u numeričkom modeliranju Cosseratovog kontinuuma (HRZZ-IP-2018-01-1732 FIMCOS), koji će se provoditi u razdoblju 1.1.2019-31.12.2022. 

U temeljnom projektu Zaklade razmatra se alternativna teorija kontinuuma poznata pod nazivom Cosseratova ili mikropolarna teorija i predlaže se provedba detaljnije analize u okviru  takozvane metode nepomičnog pola s ciljem razvoja točnih i djelotvornih konačnih elemenata. Elementi će biti razvijeni slijedom niza istraživačkih ciljeva koji se sastoje od linearne i nelinearne statičke i dinamičke analize te identifikacije parametara. Na taj način razvijeni elementi će tvoriti simulacijski alat te omogućiti robusnu i pouzdanu proceduru potrebnu za identifikaciju materijalnih parametara iz eksperimentalnih mjerenja. Konačni elementi će biti provjereni putem niza standardnih testnih primjera, a u sklopu projekta bit će provedeno i eksperimentalno ispitivanje na dvije specifične grupe testova.

U sklopu ove potpore, postojeća eksperimentalna ispitivanja će se proširiti na dodatne testove od značaja za mikropolarnu elastičnost, uz primjenu alternativne metodologije za određivanje materijalnih parametara (size-effect method), temeljene na analitičkim rješenjima specifičnih rubnih problema, od kojih će se neka upravo unutar ove potpore i izvesti.

Ciljevi će biti dosegnuti kroz niz aktivnosti projektne grupe koje će se bazirati na ranijim dostignućima grupe u području metode konačnih elemenata, Cosseratove elastičnosti, kao i u iskustvu u provedbi laboratorijskog mjerenja. S projektnim rezultatima upoznat ćemo eksperte i širu javnost putem objava u znanstvenim časopisima najviše kategorije u području mehanike, predstavljanja na uglednim specijaliziranim konferencijama, kao i predavanja s ciljem populariziranja projektnoga istraživanja i znanosti općenito.

Istraživački tim

SURADNICI

Doc. dr. sc. Edita Papa Dukić ,e-mail

dr. sc. Nina Čeh mag. ing. aedif.,e-mail

dr. sc. Sara Grbčić mag.ing.aedif,e-mail

Izv. prof. dr.sc. Dragan Ribarić dip.ing.građ.,e-mail

Teo Mudrić,e-mail

DOKTORANDI

Laura Žiković mag. ing. aedif.,e-mail

Magdy Ismail ,e-mail

Sveučilišni projekti

STIMULATIVNE POTPORE 2020
STIMULATIVNE POTPORE 2019
STIMULATIVNE POTPORE 2018
Potpore 2014/2016