PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

izv.prof.dr.sc.

mag.ing.aedif.

Građevinski fakultet

Katedra za geotehniku

Kontakt

T +38551265941

UNIRI e-mail

e-mail 1

PROSTORIJA G - 230/ G - 067

Vidljivost

Laboratorijska istraživnja statičkog i cikličkog ponašanja tla pri pokretanju klizišta

Tehničke znanosti/uniri projekti 2018

Posmična čvrstoća tla ovisi o nizu faktora bitnih za stabilnost kosina. Količina vode, kao jedan od faktora o kojem ovisi posmična čvrstoća, ima veliku ulogu u posmičnom ponašanju tla. U potpuno saturiranom tlu, uslijed deformacija uzrokovanih vanjskim ili unutarnjim silama, dolazi do povećanja pornih pritisaka koji umanjuju efektivna naprezanja. Smanjenjem efektivnih naprezanja smanjuje se i posmična čvrstoća tla što može dovesti do kolapsa. Kod stabilnosti kosina, veliku važnost imaju oborine koje ovisno o svojoj učestalosti utječu na posmičnu čvrstoću. Osim oborina, potres kao jedna od egzogenih sila, također ima  značajnu ulogu na pojavu klizišta.
Dosadašnjim istraživanjem dokazano je da trošenjem stijena dolazi do smanjenja čvrstoće, ali i do kemijske promjene materijala uslijed ciklusa sušenja i vlaženja. Utjecaj trošenja na dinamičke karakteristike rezidualnog tla do sad nije istražen te bi poznavanje dinamičkih karakteristika i cikličkog ponašanja tla u funkciji trošenja predstavljali značajan doprinos u definiranju mehanizma pokretanja klizišta uslijed seizmičkih pobuda. 
Cilj predloženog projekta je prikazati utjecaj trošenja na statičko i cikličko ponašanje tla te ustanoviti mehanizme pokretanje klizišta. Projektom će se istražiti posmično ponašanje neporemećenih i poremećenih uzoraka u nedreniranim uvjetima pri statičkom i dinamičkom opterećenju. Materijal potreban za istraživanje uzorkovati će se sa lokacije aktivnog klizišta Valići u zaleđu Rijeke.
Istraživanja će se provesti u Laboratoriju za geotehniku Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na koristeći opremu dobivenu u sklopu Hrvatsko -  Japanskog projekta „Identifikacija rizika i planiranje korištenja zemljišta za ublažavanje nepogoda od klizišta i poplava u Hrvatskoj“ te projekta „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci“, RC.2.2.06-0001, financirana od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Istraživački tim

SURADNICI

Red.prof.dr.sc. Željko Arbanas dipl.ing.građ.,e-mail

doc.dr.sc. Martina Vivoda Prodan mag.ing.aedif.,e-mail

DOKTORANDI

Sara Pajalić mag.ing.aedif.,e-mail