Međukulturalna validacija instrumenata za procjenu emocionalne inteligencije


Emocionalna inteligencija (EI) je relativno noviji konstrukt u obitelji inteligencija, koji se u znanstvenoj literature pojavio početkom devedesetih godina prošlog stoljeća s radovima Jacka Mayera i Petera Saloveya. Iako je u početku primljen s velikom dozom nepovjerenja, nekoliko godina poslije ju je proslavio Daniel Goleman u svojoj knjizi istog naslova koja je postala najbolje prodavana publikacija pune dvije godine. Nažalost, ta vrsta popularnosti samo je štetila, jer je nekritički veličala prednosti emocionalne pred klasičnom inteligencijom. Srećom, euforija je prestala početkom ovog stoljeća i do danas je u literaturi moguće pronaći oko 500 referenci u kojima se strogom metodologijom proučavaju i provjeravaju osnovne postavke i održivost konstrukta.
Na našim prostorima imao sam tu sreću da se u vrlo ranim početcima uključim u istraživanje EI, koja mi je bila glavni predmet doktorske disertacije. Tako sam se povezao s autorima konstrukta i vrlo rano počeo surađivati s njima. Kao rezultat te suradnje Jack Mayer je 2003. Godine boravio u Rijeci i održao nekoliko predavanja i u Zagrebu i Zadru. Tako smo ušli u vrlo uski krug onih koji su se nalazili na izvorištu spoznaja, a razvili smo nekoliko instrumenata za procjenu EI koje smo prezentirali na svjetskim skupovima, što nam je omogućilo da vrlo brzo formiramo međunarodni tim koji se bavi međukulturalnim istraživanjima fenomena EI. Brzo su slijedila i priznanja za naš rad, pa smo dobili organizaciju dvaju vrlo važnih i zanimljivih znanstvenih skupova: IV Europsku konferenciju pozitivne psihologije, 2008. godine i III Svjetski kongres emocionalne inteligencije 2011. godine.
Naši instrumenti za procjenu EI danas su prevedeni na 15-ak jezika, a stalno se širi taj krug suradnika. Na našim prostorima smo još uvijek neprikosnoveni eksperti, pa smo pozivani na plenarna predavanja nekoliko skupova u regiji. Pod mojim mentorstvom izrađeno je nekoliko magistarskih i doktorskih radova, a neke su još uvijek u fazi izrade najviše ih je na doktorskom studiju Odsjeka psihologije Sveučilišta u Rijeci.


Istraživački tim
Tamara Mohorić tmohorić@ffri.hr
prof. dr. sc. Luisa Faria lfaria@fpce.up.pt
Prof. dr. Bo Molander Bo.Molander@psy.umu.se
Ljerka Hajncl, dr. sc. ljerka.hajncl@mirovinsko.hr

prof. dr. Vladimir Takšić prof. psihologije

Filozofski fakultet
Filozofski fakultet
Filozofski fakultet
Filozofski fakultet

e-pošta: vtaksic@ffri.hr
mobitel: 0995516341
prostorija: F-343


MEĐUNARODNA VIDLJIVOST:
CITATIH-INDEXI10-INDEX
Vladimir Takšić 372 11 12