Istraživanje strukture svemira optičkim i Čerenkovljevim teleskopima


 Jedan od najvećih izazova astronomije i astrofizike je spoznavanje strukture i razvoja svemira na velikim i malim skalama. Na manjim skalama, razumijevanje nastanka i razvoja planeta i planetarnih sustava znatno je uznapredovalo zadnjih godina otkrivanjem ekstrasolarnih planeta u našoj Galaksiji, i uspoređivanjem parametara detektiranih sustava s postojećim teorijskim modelima. Metoda koja omogućava detekciju planeta s najširim rasponom parametara sustava je metoda mikrogravitacijske leće. Opažanja fotometrijskih svjetlosnih krivulja u ovom projektu vršit ćemo pomoću mreže teleskopa PLANET (Probing Lensing Anomalies NETwork) kolaboracije, čiji sam aktivan član od 2003. godine, u suradnji s kolaboracijama MicroFUN, OGLE i MOA.

 

 

S druge strane, razumijevanje strukture i razvoja svemira na većim prostornim i vremenskim skalama zahtijeva istraživanje bliskih i dalekih galaksija, te još daljih objekata poput kvazara i BLac objekata. Vrlo važan ključ za razumijevanje mehanizama evolucije galaksija nalazi se u najenergetskijem dijelu elektromagnetskog spektra, području VHE (Very High Energy) gama-zračenja.

 

Mjerenjem svjetlosnih krivulja i spektara gama-zračenja iz aktivnih galaktičkih jezgri (AGN) na različitim udaljenostima od nas u velikom rasponu crvenih pomaka, dobit ćemo uvid u različite stadije evolucije galaksija, i svemir u različitim fazama razvoja. Mjerenjem VHE gama-zraka iz dalekih izvora koje se na svom putu atenuiraju u interakciji s međugalaktičkim pozadinskim svjetlom (EBL) dobit ćemo saznanja o brzini stvaranja galaksija i zvijezda tijekom evolucije svemira. Ova opažanja vršit ćemo pomoću MAGIC Čerenkovljevih teleskopa na Opservatoriju Roque de los Muchachos, La Palma. Mogućnost korištenja tih teleskopa stekli smo ulaskom u međunarodnu kolaboraciju MAGIC, čiji smo aktivni članovi od 2009.

 

 

Osim opisanog temeljnog istraživanja u području astrofizike, važan dio ovog projekta bit će i daljnji razvoj softvera i hardvera. Radi se s jedne strane o vrlo naprednom računanju i razvoju numeričkih simulacijama i optimizacije koje se koriste u modeliranju naših astrofizičkih mjerenja, koja pronalaze primjenu u industriji, financijama i prometu.

 

 

 


Istraživački tim
Tomislav Terzić, dipl. inž. tterzic@uniri.hr
Doc. dr. sc. Dijana Dominis Prester dijana@uniri.hr
Klaudija Lončarić, prof. kloncaric2@uniri.hr

Izv. prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester dipl. inž.

Odjel za fiziku

e-pošta: dijana@phy.uniri.hr
prostorija: O-110, Zgrada Sveučilišnih odjela, Radmile Matejčić 2, Rijeka

Hrvatska znanstvena bibliografija


MEĐUNARODNA VIDLJIVOST:
CITATIH-INDEXI10-INDEX
Google scholar 2694 26 45