Praćenje područja u izmijenjivim uvjetima pomoću bespilotnih letjelica


 

U proteklih nekoliko godina ostvaruje se širenje područja primjene bespilotnih letjelica, potaknuto razvojem novih naprednijih i sve dostupnijih tehnologija i komponenti. Jedna od novih primjena je korištenje bespilotnih letjelica za nadzor i praćenje određenog područja odnosno raznih pojava koje se dešavaju na promatranom terenu. Dosadašnje primjene, ali i znanstvena istraživanja, su uglavnom fokusirana na statične, neizmjenjive ili sporo izmjenjive pojave. Primjeri korištenja bespilotnih letjelica u nepromjenjivim uvjetima su detekcija nametnika ili bolesti u poljoprivrednim usjevima ili misije traženja nepomičnih objekata.

Izostanak adekvatnih učinkovitih algoritama upravljanja koji omogućuju pretraživanje u dinamičkim uvjetima glavni je uzrok što tehnologije bespilotnih letjelica nemaju širu primjenu. U sklopu ovog projekta predlaže se istraživanje koje se temelji na nastavak dosadašnjeg znanstvenog rada prijavitelja:  HEDAC algoritam upravljanja višeagentnim sustavima. Razvoj HEDAC metode u smjeru kontrole bespilotnih letjelica u izmjenjivim uvjetima omogućit će primjenu u realnim problemima kao što su:

  • nadzor poplava

  • nadzor širenja šumskih požara

  • traženje nestalih predmeta ili osoba u moru.

Bespilotne letjelice mogu biti opremljene s raznim senzorima kao što su senzor za globalno pozicioniranje (GPS), kamera, termo-kamera, kompas, termometar, senzor brzine zraka i dr. Letjelica opremljena s dijelom navedene opreme omogućuje prikupljanje vrlo korisnih podataka s promatranog terena što ovakve sustave čini idealnim za prikupljanje mjerenja kojima se mogu pospješiti računalne simulacije. Primjerice, detektiranje fronte poplava ili temperaturnog polja šumskog požara omogućuje puno preciznije i pouzdanije simulacije poplavljivanja odnosno simulacije širenja šumskih požara.

Osnovni ciljevi projekta mogu se svrstati u 3 skupine:

  • Unaprjeđenje algoritma navođenja (uključujući teorijske temelje metode)

  • Modifikacije metode navođenja u realnim primjenama

  • Eksperimentalno istraživanje na stvarnim bespilotnim letjelicama

Predloženo istraživanje, osobito primjena na navedene realne probleme, nudi mogućnost suradnje s industrijom te razvoja novih specijaliziranih proizvoda i/ili komponenti, a nemjerljiva je korist koju bi ovakvi sustavi pružili javnim ustanovama kao što su vatrogasne postrojbe, službe civilne zaštite, gorska služba spašavanja ili obalna straža.

Predviđeni istraživački tim, svojom ekspertizom i dosadašnjim znanstvenim radom, pokriva sva područja ove interdisciplinarne teme. Očekivani rezultati istraživanja su prezentacije na znanstvenim i stručnim skupovima, publikacije u znanstvenim časopisima te seminarski, završni i diplomski radovi studenata svih studija Tehničkog fakulteta.


Istraživački tim
Siniša Družeta sinisa.druzeta@riteh.hr
Jerko Škifić jerko.skific@riteh.hr
Senka Maćešić senka.macesic@riteh.hr
Luka Grbčić luka.grbcic@riteh.hr
Ivana Hreljac ivana.hreljac@riteh.hr

doc. dr. sc. Stefan Ivić mag. ing. mech.

Tehnički fakultet
Tehnički fakultet

e-pošta: stefan.ivic@riteh.hr
e-pošta: stefan.ivic@gmail.com
e-pošta: stefan.ivic@uniri.hr