Portfelj
Kontakt
Vidljivost
Obrazovanje
01.12.1992. - 29.07.1996.
doktor znanosti u području biotehničkih znanosti
Doktorski studij - Biotehnologija hrane
Department of Food Science, University of Udine (Italija)
01.10.1986. - 24.09.1990.
dipl. ing. prehrambene tehnologije
Diplomski studij Nutricionizam
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
01.10.1983. - 22.06.1988.
dipl. ing. prehrambene tehnologije
Diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Radno iskustvo
01.10.2017. -
redoviti profesor u trajnom zvanju
pročelnica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica; voditeljica pet temeljnih i jednog izbornog kolegija na preddiplomskom i diplomskom studiju Sanitarno inženjerstvo; voditeljica jednog izbornog kolegija na doktorskom studiju Zdravstveno i ekološko inženjerstvo; voditeljica jednog kolegija na diplomskom studiju Klinički nutricionizam; voditeljica znanstvenog projekta "Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi" (062-0580696-0284)
Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet
21.02.2012. - 30.09.2017.
redoviti profesor
pročelnica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica; voditeljica pet temeljnih i jednog izbornog kolegija na preddiplomskom i diplomskom studiju Sanitarno inženjerstvo; voditeljica jednog izbornog kolegija na doktorskom studiju Zdravstveno i ekološko inženjerstvo; voditeljica jednog kolegija na diplomskom studiju Klinički nutricionizam; voditeljica znanstvenog projekta "Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi" (062-0580696-0284)
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
21.11.2006. - 20.02.2012.
izvanredni profesor
pročelnica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica; voditeljica pet temeljnih i jednog izbornog kolegija na Preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Sanitarno inženjerstvo; članica Odbora za upravljanje i unaprjeđenje kvalitete nastave; voditeljica Znanstvenog projekta "Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi" (062-0580696-0284)
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
02.09.2002. - 20.11.2006.
docent
pročelnica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica; voditeljica znanstveno-istraživačkog projekta "Valorizacija autohtonih sorata maslina u Istri" (0147002)
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
16.04.1999. - 01.09.2002.
znanstveni suradnik
voditeljica istraživačko-razvojnog projekta "Zaštita zemljopisnog podrijetla istarskog maslinovog ulja" (103-98); voditeljica tehnologijskog istraživačko-razvojnog projekta "Djevičansko maslinovo ulje – novi proizvodi s garancijom svojstava i kakvoće" (TP-010/2001); voditeljica hrvatsko-slovenskog bilateralnog znanstvenoistraživačkog projekta "Utjecaj različitih čimbenika u proizvodnji maslinovog ulja na poboljšanje kakvoće i konkurentnosti na tržištu"; istraživačica-suradnica na Istraživačko-razvojnom projektu "Marketinška priprema tipičnih istarskih proizvoda za domaće turističko tržište" (voditelj: dr. sc. Zdenko Tomčić);
Institut za poljoprivredu i turizam - Poreč
12.05.1997. - 15.04.1999.
znanstveni novak - viši asistent
rad na znanstveno-istraživačkoj temi "Seljačko obiteljsko gospodarstvo kao nositelj razvitka poljoprivrede u Istri" (01470103) voditelj: dr. sc. Jusuf Šehanović
Institut za poljoprivredu i turizam - Poreč
01.08.1991. - 11.05.1997.
znanstveni novak – mlađi asistent
rad na znanstveno-istraživačkom projektu "Management i marketing poljoprivredno-prehrambenog sustava Istre" (4-99-153) voditelj: dr. sc. Zdenko Tomčić
Institut za poljoprivredu i turizam - Poreč
01.12.1990. - 31.07.1991.
nastavnik
nastavnik biologije i kemije
Osnovna škola "Vladimir Nazor", Vrsar
Nagrade i priznanja
7.12.2021.
2021. Priznanje Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za najboljeg nastavnika u ak. god. 2020./2021. na studiju Sanitarno inženjerstvo
9.12.2020.
2020. Priznanje Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za najboljeg nastavnika u ak. god. 2019./2020. na studiju Sanitarno inženjerstvo
14.03.2013.
Priznanje „Branko Škarica“ za životno djelo u uljarstvu – priznanje Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora Međunarodne manifestacije maslinara i uljara „Noćnjak 2013.“
20.02.2012.
Povelja vitezice hrvatskog maslinovog ulja – priznanje Saveza uljara i maslinara Splitsko-dalmatinske županije pojedincima koji su se istakli u znanstvenom i stručnom radu na unapređenju proizvodnje i promidžbi maslinovog ulja, u sklopu međunarodne manifestacije maslinara Mediterana „Maslina Split“
05.11.2007.
Nagrada "Josip Juraj Strossmayer" za 2006. godinu za znanstveno djelo "Djevičansko maslinovo ulje – od masline do stola" s područja prirodnih znanosti, Zagrebački velesajam pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
23.06.1999.
Nagrada na talijanskom nacionalnom natječaju za disertacije na temu maslina i maslinovog ulja, Centro Studi “Mario Solinas” iz Pescare (Italija)
Članstva
2012. -
Članica Upravnog odbora Podružnice Rijeka Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
2012. -
Članica Sekcije za preradu poljoprivrednih proizvoda i biotehnologiju u okviru Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
15.12.2008. -
Članica Uredničkog odbora znanstvenog časopisa Food Technology and Biotechnology
24.01.2008. - 21.01.2013.
Članica Znanstvenog vijeća Hrvatske agencije za hranu
12.03.2006. - 01.10.2010.
Članica Upravnog odbora udruge Gradovi maslinovog ulja Hrvatske
18.06.2004. -
Predsjednica Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU)
Nastavna djelatnost
Kolegiji
01.10.2015. -
Prehrambene tehnologije
Diplomski sveučilišni studij Klinički nutricionizam
Fakultet zdravstvenih studija, Sveučilište u Rijeci
voditelj
01.10.2012. -
Sigurnost hrane
Doktorski studij Zdravstveno i ekološko inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
voditelj
01.10.2010. -
Sustavi sigurnosti hrane
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
voditelj
01.10.2008. -
Štetne tvari u hrani
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
voditelj
01.10.2008. -
Tehnologija i kontrola kakvoće hrane II
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
voditelj
01.10.2008. -
Tehnologija i kontrola kakvoće hrane I
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
voditelj
01.10.2008. -
Uvod u prehrambene tehnologije
Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
voditelj
01.10.2002. - 30.09.2010.
Prehrambene tehnologije i kontrola namirnica
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
voditelj
Mentor u završnim radovima
01.10.2017. - 26.09.2018.
Maceriranje lišća masline u repičinom ulju i učinak na hidrofilne fenole, klorofile te hidrolitičko i oksidacijsko kvarenje ulja
Mihaela Benček
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet
01.10.2017. - 10.07.2018.
Varijabilnost nutritivnog sastava dvopeka različitih proizvođača na hrvatskom tržištu
Dorotea Matešić
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet
01.10.2016. - 26.09.2017.
Termička otpornost djevičanskih maslinovih ulja dobivenih sa i bez uklanjanja koštice u preradi
Lara Sablić
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet
01.10.2016. - 20.09.2017.
Hladna i topla ekstrakcija ulja heksanom iz pulpe i sjemenke ploda masline
Barbara Vuković
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet
01.02.2015. - 29.09.2015.
Udio soli u domaćim mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta
Ana Tomljanović
Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
01.02.2015. - 24.09.2015.
Udio masti u odabranim tradicionalnim hrvatskim mesnim proizvodima
Lara Sablić
Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
01.10.2014. - 16.09.2015.
Sastav masnih kiselina kod trajno konzervirane plave ribe s hrvatskog tržišta
Katarina Branežac
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
01.10.2014. - 04.09.2015.
Utjecaj talka i soli na učinkovitost procesa proizvodnje, o-difenole i boju djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Oblica i Rosinjola
Toni Biskupović
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
18.07.2014. -
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje kod margarina i masnih namaza na hrvatskom tržištu
Marko Bulić
Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
14.07.2014. -
Utjecaj CaCO3 u miješenju maslinovog tijesta na antioksidacijski potencijal i boju djevičanskog maslinovog ulja sorte Buža
Irena Kaligari
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
11.07.2014. -
Utjecaj dodatka talka i soli na ekstraktabilnost ulja iz maslinovog tijesta sorte Buža
Martina Zec
Stručni studij Mediteranska poljoprivreda
Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel
20.03.2013. -
Utjecaj temperature miješenja maslinovog tijesta na neka nutritivna i senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja Istarske bjelice
Drago Vincek
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
28.09.2012. -
Utjecaj pomoćnih tvari u operaciji miješenja maslinovog tijesta sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino na prinos ulja
Marko Predojević
Stručni studij Mediteranske poljoprivrede
Veleučište u Rijeci, Poljoprivredni odjel
17.09.2012. -
Bioaktivni sastojci i mogućnost isticanja prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji kod djevičanskih maslinovih ulja šest istarskih sorti
Samra Ljubunčić
Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
12.07.2012. -
Usklađenost označavanja ulja od ploda i komine maslina s propisima o označavanju hrane na hrvatskom tržištu
Iva Justinić
Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
12.07.2012. -
Zdravstvene i prehrambene tvrdnje na pretpakovinama trajnog mlijeka na hrvatskom tržištu
Ana Vida
Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
12.07.2012. -
Usklađenost označavanja trajnog mlijeka s propisima o označavanju hrane na hrvatskom tržištu
Vanja Lopar
Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
08.06.2011. -
Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom na prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja
Hari Volf
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
02.02.2011. -
Antioksidacijska aktivnost i fenolne tvari različitih djevičanskih maslinovih ulja u prisutnosti lecitina
Jasmina Janko
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
27.09.2010. -
Utjecaj sortnog sastava plodova maslina u preradi na fenolne tvari u uljima Istarske bjelice, Buže i Leccina
Danijela Petričević
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
28.05.2010. -
Utjecaj sortnog sastava plodova maslina u preradi na prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja Istarske bjelice, Buže i Leccina
Chiara Tomse
Stručni studij Mediteranske poljoprivrede
Veleučište u Rijeci, Poljoprivredni odjel
23.03.2009. -
Utjecaj dodatka fosfolipida na ekstrakciju fenolnih tvari i stanje oksidiranosti djevičanskih maslinovih ulja tijekom skladištenja
Alen Lovrić
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
16.01.2009. -
Neke specifičnosti "meduna", medljikovca Gorskog kotara proizvedenog tijekom 2006. i 2007. godine
Mateja Ožanič
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
18.12.2008. -
Neke specifičnosti meda kadulje Sjevernog Hrvatskog primorja proizvedenog 2007. godine
Dejana Nekić
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
21.06.2006. -
Usklađenost deklaracija hrane za posebne prehrambene potrebe s propisima na hrvatskom tržištu
Sanja Dević
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
24.04.2006. -
Neki standardni pokazatelji kakvoće meda kadulje s područja kvarnerskih otoka i priobalja
Maja Knapić
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
13.03.2006. -
Parametri compositivi per la valutazione dell’olio extra vergine di oliva prodotto in Istria – HR (Pokazatelji sastava u ocjeni ekstra djevičanskog maslinovog ulja proizvedenog u Istri - HR)
Silvia Sponza
Sveučilište u Udinama, Agronomski fakultet
27.07.2005. -
Primjena principa HACCP sustava na skladišne prostore, kuhinju i restoran hotela «International» u Crikvenici
Kristian Stipeč
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
27.07.2005. -
Izrada podloge za primjenu principa HACCP sustava u osiguranju kakvoće prehrambenih proizvoda na bazi soje
Ana Barac
Studij diplomiranih sanitarnih inženjera
Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci
Gostujući nastavnik
2006. -
Prerada maslina
Stručni studij Mediteranske poljoprivrede
Veleučište u Rijeci, Poljoprivredni odjel
voditelj
Izdavaštvo
2014
Kvaliteta, sigurnost i konzerviranje hrane
Financiranje: Sveučilište u Rijeci
2007. -
Maslina i maslinovo ulje A-Ž
Financiranje: Naklada Zadro
2006. -
Djevičansko maslinovo ulje - od masline do stola
Financiranje: MIH - Poreč
Znanstvena djelatnost
Znanstveni radovi
2018.
Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti
Majetić Germek, Valerija ; Kosić, Urška ; Biskupović, Toni ; Poturiček, Luka ; Koprivnjak, Olivera
- 504-508
Preuzeto sa:https://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=928085
2016.
Phenols and Volatiles of Istarska Bjelica and Leccino Virgin Olive Oils Produced with Talc, NaCl and KCl as Processing Aids
Germek, Valerija Majetić; Butinar, Bojan; Pizzale, Lorena; Bučar-Miklavčič, Milena; Conte, Lanfranco S; Koprivnjak, Olivera;
Journal of the American Oil Chemists' Society - 93 1365-1372
Q2
01.12.2015.
Daily salt intake through traditional meat products in Croatia
Pleadin, Jelka; Koprivnjak, Olivera; Krešić, Greta; Gross- Bošković, Andrea; Buzjak Služek, Vlatka; Tomljanović, Ana; Kovačević, Dragan
Meso: prvi hrvatski časopis o mesu - 17 534-540
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=224303
2015.
Effect of Agronomical Factors and Storage Conditions on the Tocopherol Content of Oblica and Leccino Virgin Olive Oils
Maja Jukić Špika, Klara Kraljić, Dubravka Škevin, Mirella Žanetić, Olivera Koprivnjak, Miro Katalinić
Journal of the American Oil Chemists' Society - 9 1293-1301
Q2
2015.
Sodium chloride compared to talc as processing aid has similar impact on volatile compounds but more favorable on ortho-diphenols in virgin olive oil
Olivera Koprivnjak, Karolina Brkić Bubola, Urška Kosić
European Journal of Lipid Science and Technology - 117 1
Q1
2015.
Antioxidants, radical-scavenging and protein carbonylation inhibition capacity of six monocultivar virgin olive oils in Istria (Croatia)
Olivera Koprivnjak, Anita Kriško, Srećko Valić, Dejana Carić, Marin Krapac, Danijela Poljuha
Acta Alimentaria
Q3
2014.
Influence of malaxation time on phenols and volatile compounds of virgin olive oil obtained from phenol enriched olive paste (Buža cv.)
V. Majetić Germek, O. Koprivnjak, B. Butinar, L. Pizzale, M. Bučar-Miklavčič, L. S. Conte
Proceedings 8th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists - 93-98
2014.
Influence of storage temperature on quality parameters, phenols and volatile compounds of Croatian virgin olive oils
Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Belobrajić, Ivana
Grasas y aceites (0017-3495) (2014) - 3 e034-1-e034-9
DOI: http://dx.doi.org/10.3989/gya.0222141
Q2
2013.
Influence of Phenols Mass Fraction in Olive (Olea europaea L.) Paste on Volatile Compounds in Buža Cultivar Virgin Olive Oil
Majetić Germek, Valerija; Koprivnjak, Olivera; Butinar, Bojan; Pizzale, Lorena; Bučar-Miklavčič, Milena; Conte, Lanfranco;
Journal of Agricultural and Food Chemistry - 61 5921-5927
Q1
2012.
Variability of Phenolic and Volatile Compounds in Virgin Olive Oil from Leccino and Istarska Bjelica Cultivars in Relation to Their Fruit Mixtures
Koprivnjak, Olivera; Majetić, Valerija; Brkić Bubola, Karolina; Kosić, Urška;
Food Technology and Biotechnology - 50 216-221
2012.
Chemical and sensorial changes of Croatian monovarietal olive oils during ripening
Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Škevin, Dubravka; Belobrajić, Ivana;
European Journal of Lipid Science and Technology - 114 1400-1408
2012.
Characteristics of Nutritive Value of Virgin Olive Oils from Buža, Istarska bjelica, Leccino and Rosulja Cultivars
Koprivnjak, Olivera; Vrhovnik, Irena; Hladnik, Teja; Prgomet, Željko; Hlevnjak, Bernardina; Majetić Germek, Valerija;
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam - 7 172-178
2012.
Influence of harvest time on the composition and quality of Rosinjola cultivar virgin olive oils
Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Škevin, Dubravka; Belobrajić, Ivana;
Croatian Journal of Food Science and Technology - 4 9-18
2012.
Volatile Compounds and Sensory Profiles of Monovarietal Virgin Olive Oil from Buža, Črna and Rosinjola Cultivars in Istria (Croatia)
Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Lukić, Igor;
Food Technology and Biotechnology - 50 192-198
2012.
Influence of filtration on volatile compounds and sensory profile of virgin olive oils
Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara;
Food chemistry - 132 98-103
2010.
Proizvodne karakteristike maslinarsko-uljarske djelatnosti u Istarskoj županiji
Koprivnjak, Olivera; Červar, Aleksej;
Agronomski glasnik - 72 125-142
2010.
Dynamics of oil quality parameters changes related to olive fruit fly attack
Koprivnjak, Olivera; Dminić, Ivana; Kosić, Urška; Majetić, Valerija; Godena, Sara; Valenčič, Vasilij;
European journal of lipid science and technology - 112 1033-1040
2010.
Effect of phospholipids on extraction of hydrophilic phenols from virgin olive oils
Koprivnjak, Olivera; Majetić, Valerija; Malenica Staver, Mladenka; Lovrić, Alen; Blagović, Branka;
Food Chemistry - 119 698-702
2009.
Influence of free fatty acids, sterols and phospholipids on volatile compounds in olive oil headspace determined by solid phase microextraction-gas chromatography
Koprivnjak, Olivera; Bubola, Karolina Brkić; Majetić, Valerija; Škevin, Dubravka;
European Food Research and Technology - 229 539-547
2009.
Bitterness, odor properties and volatile compounds of virgin olive oil with phospholipids addition
Koprivnjak, Olivera; Škevin, Dubravka; Petričević, Sandra; Brkić Bubola, Karolina; Mokrovčak, Željko;
LWT-Food Science and Technology - 42 50-55
2008.
The antioxidant capacity and oxidative stability of virgin olive oil enriched with phospholipids
Koprivnjak, Olivera; Škevin, Dubravka; Valić, Srećko; Majetić, Valerija; Petričević, Sandra; Ljubenkov, Ivica;
Food Chemistry - 111 121-126
2007.
Volatile profile of Croatian lime tree (Tilia sp.), fir honeydew (Abies alba) and sage (Salvia officinalis) honey
Lušić, Dražen; Koprivnjak, Olivera; Ćurić, Duška; Sabatini, Anna G; Conte, Lanfranco S;
Food Technology and Biotechnology - 45 156-165
2005.
Variety differentiation of virgin olive oil based on n-alkane profile
Koprivnjak, Olivera; Moret, Sabrina; Populin, Tiziana; Lagazio, Corrado; Conte, LS;
Food chemistry - 90 603-608
2003.
Application of solid-phase micro extraction of olive oil volatiles on varieties characterization
Koprivnjak, O; Conte, LS; Bencic, D; Totis, N;
Rivista Italiana delle Sostanze Grasse - 80 35-40
2002.
Influence of olive fruit storage in bags on oil quality and composition of volatile compounds
Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Totis, Nicola;
Food Technology and Biotechnology - 40 129-134
2000.
Protection of geographical indications in European community and in Croatia on the example of virgin olive oil.
Koprivnjak, Olivera;
Pomologia Croatica - 6 99-106
2000.
Consumer knowledge about labels on olive oil packages on the Croatian market.
Koprivnjak, Olivera; Šehanović, Jusuf;
Oliva - 11-15
2000.
Changes in the volatile components of virgin olive oil during fruit storage in aqueous media
Koprivnjak, Olivera; Procida, Giuseppe; Zelinotti, Tonino;
Food chemistry - 70 377-384
1999.
Effect of olive fruits storage in sea water on oil quality
Koprivnjak, Olivera; Procida, Giuseppe; Benčić, Đani; Zelinotti, Tonino;
Food Technology and Biotechnology - 37 209-214
1998.
Specific Components of Virgin Olive Oil as Active Participants in Oxidative Processes
Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco;
Food Technology and Biotechnology - 36 229-234
1998.
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino
Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Pribetić, Đanfranko;
Agronomski glasnik - 60 243-255
1997.
Determination of Endogenous Aliphatic Hydrocarbons of Virgin Olive Oils of Four Autochthonous Cultivars from Krk Island (Croatia
Koprivnjak, Olivera; Procida, Giuseppe; Favretto, Luciano;
Food Technology and Biotechnology - 35 125-131
1997.
Typical foodstuffs in tourist supply of Istria.
Koprivnjak, O;
Tourism and Hospitality Management - 3 417-426
1997.
Evolution of diglycerides fraction in Gorgonzola cheese ripening
Conte, LS; Boschelle, O; Koprivnjak, O;
SCIENZA E TECNICA LATTIERO CASEARIA - 48 171-180
1997.
Applicazione della estrazione in fase solida (SPE) alla determinazione dei diacilgliceroli negli alimenti
Conte, LS; Koprivnjak, Olivera; Fiorasi, Stefania; Pizzale, Lorena;
Rivista Italiana delle Sostanze Grasse - 74 411-414
1997.
Quality control of olive oils in EEC: Origins, evolution and recent trends
Conte, Lanfranco; Koprivnjak, Olivera;
Food Technology and Biotechnology - 35 75-81
1997.
Validation of diglyceride contents in cheeses using co-ordinated chromatographic techniques
Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Boschelle, Ornella; Morassi, Stefano;
Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und-Forschung A - 204 429-432
1996.
Applicazione di enzimi nella estrazione dell'olio dalle olive: risultati di prove condotte nella regione adriatica del Nord-Est: La ricerca biotecnologica al servizio del consumatore attraverso l'industria alimentare
Koprivnjak, Olivera; Conte, LS; Fornaroli, Silvia;
Rivista Italiana delle Sostanze Grasse - 73 193-199
1996.
Composition of hydrocarbon fraction and fatty acids of virgin olive oils from the Pula Area (Croatia)
Koprivnjak, Olivera; Conte, LS;
Rivista Italiana delle Sostanze Grasse - 73 317-320
1995.
Determination of Diglycerides in Virgin Olive Oil, Salami and Cheese by Solid Phase Extraction
Koprivnjak, Olivera; Bertacco, Giovanna; Boschelle, Ornella; Conte, LS;
Food Technology and Biotechnology - 33 97-101
Znanstvene knjige
2014.
poglavlje „Maslinarstvo Istre“, str. 92-98.
Autor poglavlja u knjizi
Olivera Koprivnjak
Katalog „Neodoljiva Hrvatska“ ISBN 978-953-57944-0-0
Sunčana Matić
LUX Zagreb
2014.
Influence of Filtration on Composition of Olive Oils
Autor poglavlja u knjizi
Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera
Processing and Impact on Active Components in Food
Victor Preedy
Academic Press - Elsevier
2007.
Proizvodnja djevičanskog maslinovog ulja
Autor poglavlja u knjizi
Koprivnjak, Olivera
Maslina i Maslinovo ulje A-Ž
Zadro, Božena ; Perica, Slavko
Naklada Zadro Zagreb
2007.
Senzorska svojstva i ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja
Autor poglavlja u knjizi
Koprivnjak, Olivera
Maslina i Maslinovo ulje A-Ž
Zadro, Božena ; Perica, Slavko
Naklada Zadro Zagreb
2006.
Djevičansko maslinovo ulje – od masline do stola
Autor knjige
Koprivnjak, Olivera
MIH Poreč
Kongresna priopćenja
03.10.2018.
Effect of Industrial Scale Filtration on Volatile and Sensorial Profile of Buža and Istarska bjelica cv. Virgin Olive Oils
Karolina Brkić Bubola, Igor Lukić, Marina Lukić, Olivera Koprivnjak
usmeno izlaganje
9th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Zagreb
20.02.2018.
Influence of processing aids on indicators of the oil production effectiveness and o-diphenols of autochthonous virgin olive oils
V. Majetić Germek, U. Kosić, T. Biskupović, L. Poturiček, O. Koprivnjak
poster
53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture Vodice
28.09.2015.
Industrial-scale filtration of virgin olive oil cv. Buža: Focus on quality, sensory characteristics and fatty acid profile
Karolina Brkić Bubola, Marina Lukić, Irena Mofardin, Anamarija Butumović, Olivera Koprivnjak
poster
13th Euro Fed Lipid Congress "Fats, Oils and Lipids: New Challenges in Technology, Quality Control and Health" Firenca, Italija
22.10.2014.
Influence of malaxation time on phenols and volatile compounds of virgin olive oil obtained from phenol enriched olive paste (Buža cv.)
V. Majetic´ Germek, O. Koprivnjak, B. Butinar, L. Pizzale, M. Bučar-Miklavčič, L. S. Conte
poster
8th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Opatija, Hrvatska
18.06.2012.
Sortna djevičanska maslinova ulja – mogućnosti za isticanje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji
O. Koprivnjak, I. Vrhovnik, T. Hladnik, Ž. Prgomet, B. Hlevnjak
poster
Znanstveno-stručni skup HAZU "Hrana kao temelj zdravlja i dugovječnosti" Zagreb
16.02.2012.
Nutritivna vrijednost maslinovog ulja ovisno o uzgojnim čimbenicima
Koprivnjak, Olivera; Vrhovnik, Irena; Hladnik, Teja; Prgomet, Željko; Hlevnjak, Bernardina;
usmeno izlaganje
Novi pristupi istraživanja u maslinarstvu Portorož (Slovenija)
21.09.2011.
Volatile compounds and sensory profiles of monovarietal virgin olive oil from Buzˇa, Črna and Rosinjola cultivars in Istria (Croatia).
Bubola, Karolina Brkić; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara;
poster
7th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Opatija
21.09.2011.
Volatile compounds and sensory profiles of monovarietal virgin olive oils from Buža, Črna and Rosinjola cultivars in Istria
Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Lukić, Igor;
poster
7th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Opatija
21.09.2011.
Phenols in Olive Paste as Modulators of Volatiles from LOX Pathway in Virgin Olive Oils from Buža Cultivar
Majetić, Valerija; Koprivnjak, Olivera; Butinar, Bojan; Pizzale, Lorena; Bučar-Miklavčič, Milena; Conte, Lanfranco;
poster
7th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists” Opatija
15.05.2008.
Certain Standard Parameters of Sage (Salvia officinalis L.) Honey Quality Deriving From Kvarner Bay Coastal Area and Islands
Lušić, Dražen; Knapić, Maja; Koprivnjak, Olivera; Sabatini, Anna Gloria; Ćurić, Duška; Vahčić, Nada;
usmeno izlaganje
Joint 4th Central European Congress on Food and 6th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Cavtat
15.05.2008.
Mineral Content Of Sage Honey (Salvia officinalis L.) Deriving From North West Croatia
Lušić, Dražen; Sponza, Silvia; Koprivnjak, Olivera; Sabatini, Anna Gloria; Messner, Claudia;
poster
Joint 4th Central European Congress on Food and 6th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Cavtat
15.05.2008.
Effect of phospholipids addition on volatile compounds of virgin olive oils
Koprivnjak, Olivera; Škevin, Dubravka; Procida, Giuseppe; Mokrovčak, Željko;
poster
Joint 4th Central European Congress on Food and 6th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Cavtat
02.07.2006.
Heuristic for bilevel olive oil production planning problem with sequence dependent setups and overtimes
Šorić, Kristina; Vojvodić Rosenzweig, Višnja; Koprivnjak, Olivera;
usmeno izlaganje
21st European Conference on Operational Research – OR for Better Management of Sustainable Development Reykjavik (Island)
20.10.2004.
Sage Honey (Salvia oficinalis) and Fir Tree Honeydew Honey (Albies alba), Autochthonous Honeys of Northwest Croatia.
Lušić, Dražen; Koprivnjak, Olivera; Ćurić, Duška; Conte, Lanfranco;
poster
2nd Central European Meeting and 5th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Opatija
23.05.2002.
Autochthonous Olive Cultivars in Istria (Croatia)-Morphological Characteristics and Oil Quality
Koprivnjak, Olivera; Šetić, Elvino; Lušić, Dražen; Peršurić, Đordano;
usmeno izlaganje
ECOLIVA - 1st International IFOAM Conference on Organic Olive Production Jaen (Španjolska)
06.02.2002.
On-Line LC-GC Determination of Aliphatic Hydrocarbons in Edible Oils
Moret, Sabrina; Populin, Tiziana; Conte, Lanfranco; Koprivnjak, Olivera;
poster
7th International Symposium on Hyphenated Techniques in Chromatography and Hyphenated Chromatographic Analyzers Brugge (Belgija)
03.10.2001.
Influence of some usual procedures of olive storage on oil quality.
Koprivnjak, Olivera; Bučar-Miklavčič, Milena; Butinar, Bojan;
poster
4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists – Central European Meeting Opatija
09.11.2000.
Domaće sorte maslina u Istri - preliminarni rezultati morfoloških svojstava i kakvoća ulja
O. Koprivnjak
usmeno izlaganje
Mednarodni znanstveni posvet "Mediteransko kmetijstvo in oljkarstvo 2000" Izola (Slovenija)
08.11.2000.
Cultivar autoctone di olivo in Istria-risultati preliminari delle caratteristiche morfologiche e qualita'dell'olio
Koprivnjak, Olivera; Pribetić, Đanfranko;
usmeno izlaganje
Perspectives for horticulture and viticolture in the alpine region in the third millenium” Codroipo, Udine (Italija)
09.10.1998.
Variazione della componente volatile aromatica dell'olio d'oliva vergine in funzione della metodica di stoccaggio delle olive ,
G. Procida, O. Koprivnjak, G. Pertoldi-Marletta, T. Zelinotti
usmeno izlaganje
“3. Congresso nazionale di chimica degli alimenti - Societa' Chimica Italiana“ Messina, Italija
12.06.1998.
Procjena gorkog okusa maslinovoga ulja i ekstrakcija gorkih tvari
D. Rade, D. Škevin, D. Štrucelj, Ž. Mokrovčak, O. Koprivnjak
poster
“3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem” Zagreb, Hrvatska
11.06.1998.
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja Zapadne Istre na primjeru sorte Leccino
O. Koprivnjak, L. Conte
poster
“3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem” Zagreb, Hrvatska
03.10.1997.
Tipični prehrambeni proizvodi u turističkoj ponudi
O. Koprivnjak, A. Milotić, Đ. Peršurić
usmeno izlaganje
III Znanstveni i stručni skup “Temeljni procesi i tendencije u hrvatskom turizmu” Dubrovnik
22.04.1996.
Preliminary Results from the Analytical Caracterisation of Olive Oil from Two Autoctonous Cultivars in the Pula Area (Croatia)
Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Prgomet, Željko;
poster
1st Slovenian Congress on Food and Nutrition with International Participation Bled (Slovenija)
30.09.1994.
Solid Phase Extraction Coupled with Capillary GC Applied to the Determination of Mono and Diglycerides of Vegetable Oils and Fermented Foods
Koprivnjak, Olivera; Petracco, Giovanna; Bortolomeazzi, Renzo; Conte, Lanfranco; Boschelle, Ornella;
usmeno izlaganje
16th International Symposium on Capillary Chromatography Riva del Garda (Italija)
Mentorstvo doktorandima
01.10.2009. - 16.09.2014.
Promjene sastava hlapljivih i fenolnih tvari u procesu proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino
Valerija Majetić Germek Doktorat
Prehrambena tehnologija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Datum obrane: 16.9.2014
01.10.2007. - 29.04.2011.
Karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja autohtonih istarskih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava
Karolina Brkić Bubola Doktorat
Prehrambena tehnologija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Datum obrane: 29.4.2011.
Uredništva časopisa
15.10.2008. -
Food Technology and Biotechnology
Javno djelovanje
Javna predavanja
12.05.2018.
Varijabilnost sadržaja bioaktivnih tvari u djevičanskim maslinovim uljima i usporedba sastava s drugim biljnim uljima,
"Festival zlate oljčne vejice" u organizaciji Društva oljkarjev Slovenske Istre
Ankaran (Slovenija)
29.01.2018.
Ulja i masti u prehrani
Javno predavanje u organizaciji Udruge „Bakarska žena“
Bakar
10.04.2017.
Vođeno senzorsko ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja
Ciklus predavanja „Hranom do zdravlja“ u organizaciji Društva prijatelja waldorfske pedagogije
Kastav
09.05.2015.
Sol i talk u proizvodnji djevičanskim maslinovih ulja
11. smotra djevičanskih maslinovih ulja „Sv. Elizej“
Fažana
10.04.2015.
Što hranu čini (ne)sigurnom?
Zdravi grad Poreč, povodom Svjetskog dana zdravlja
Poreč
07.03.2015.
Sol i talk u proizvodnji djevičanskim maslinovih ulja – istraživanja učinka kod domaćih i udomaćenih sorti maslina – projekt 13.06.1.4.50. sufinanciran potporom Sveučilišta u Rijeci
18. Smotra djevičanskih maslinovih ulja "Oleum olivarum"
Krasica - Buje
10.05.2014.
Ekstra djevičanska maslinova ulja – ima li bitnih razlika u kvaliteti?
10. Smotra djevičanskih maslinovih ulja „Sv. Elizej“
Fažana
24.01.2013.
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje između propisa i prakse
Projekt Fakultetskog odbora svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci (FOSS) „Zdrava prehrana“
Rijeka
17.11.2012.
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje kod sortnih istarskih maslinovih ulja
8. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu
Vodnjan
27.05.2012.
Caratteristiche della produzione olearia nella Contea Istriana (Karakteristike maslinarsko-uljarske proizvodnje u Istarskoj županiji)
8. manifestazione "Oli e dintorni"
Oleis di Manzano (Udine, Italija)
05.05.2012.
Bioaktivni sastojci djevičanskih maslinovih ulja – marketinške mogućnosti
8. Lunjska maslinada
Lun, otok Pag
11.03.2012.
Prehrambena vrijednost djevičanskih maslinovih ulja - ZOOB projekt 2010.-2011.
15. smotra djevičanskih maslinovih ulja Oleum olivarum
Krasica - Buje
11.03.2012.
Detalji
15. Smotra djevičanskih maslinovih u7lja "Oleum olivarum"
Krasica - Buje
19.11.2011.
Bistrenje djevičanskih maslinovih ulja
7. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu
Vodnjan
20.11.2010.
Karakteristike prerade maslina u Istarskoj županiji
6. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu
Vodnjan
20.03.2010.
Standardni pokazatelji kvalitete ulja – kritične točke prije i poslije prerade maslina
5. Smotra djevičanskih maslinovih ulja, u organizaciji udruge „Ulika“
Medulin
21.11.2009.
Uzgojni i preradbeni faktori koji utječu na randman djevičanskog maslinovog ulja
5. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu
Vodnjan
15.03.2009.
Pravila stavljanja djevičanskih maslinovih ulja na tržište
12. Smotra djevičanskih maslinovih ulja Oleum olivarum
Krasica - Buje
16.09.2008.
Vrste, kakvoća i etikete maslinovih ulja,
"Mediteranska maslina Expo 2008", Hrvatski kulturni dom na Sušaku, u organizaciji Milenium d.o.o. i Francuske Alijanse Rijeka
Rijeka
11.02.2008.
Maslinovo ulje: primjer funkcionalne hrane
Agencija za odgoj i obrazovanje – Godišnji sastanak srednjoškolskih profesora kemije i biologije
Opatija
10.10.2007.
Postupci konzerviranja i proizvodnje stolnih maslina
Dani maslina, Općina Punat
Punat
21.04.2007.
8. Akrilamid – primjer štetne tvari nastale tijekom pripreme hrane
Thalassotherapia, Opatija
Novinski članci
05.09.2018.
Maslinovo ulje - zaštitnik hrane i ljudskog zdravlja
e-časopis "Ja trgovac"
www.jatrgovac.com/2018/09/maslinovo-ulje-zastitnik-hrane-i-ljudskoga-zdravlja/
Medijski nastupi
27.01.2014.
Detalji
Hrvatska televizija
Zagreb
Projekti
Znanstveni projekti
1.1.2021. - 30.6.2025.
Istraživački projekt CROInEVVO „Utjecaj inovativnih tehnologija na nutritivnu vrijednost, senzorska svojstva i oksidacijsku stabilnost djevičanskih maslinovih ulja iz hrvatskih autohtonih sorti maslina“, Prehrambeno-biotehnološki fakultet – Zagreb (HRZZ IP-02-2020-7553)
suradnik
Hrvatska zaklada za znanost 1 096.218,28 kn
01.07.2015. - 30.06.2018.
Uspostavni istraživački projekt TYPICRO „Razjašnjavanje sortne tipičnosti vina i maslinovih ulja od hrvatskih domaćih sorti“
suradnik
Hrvatska zaklada za znanost
2012. - 2014.
Suradni istraživački programa „Visokoprotočne analitičke platforme za kontrolu kvalitete i provjeru izvornosti hrane iz jadranskog područja SU-08/43
suradnik
Hrvatska zaklada za znanost
2007. - 2013.
"Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi"
voditelj projekta
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH
2002. - 2005.
"Valorizacija autohtonih sorata maslina u Istri"
voditelj projekta
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH
2001. - 2003.
Hrvatsko-slovenski bilateralni znanstvenoistraživački projekt "Utjecaj različitih čimbenika u proizvodnji maslinovog ulja na poboljšanje kakvoće i konkurentnosti na tržištu"
voditelj projekta
Ministarstvo znanosti i tehnologije RH
1997. - 2001.
"Seljačko obiteljsko gospodarstvo kao nositelj razvitka poljoprivrede u Istri"
viši asistent – znanstveni novak
Ministarstvo znanosti i tehnologije RH
1991. - 1992.
"Management i marketing poljoprivredno-prehrambenog sustava Istre"
mlađi asistent – znanstveni novak
Ministarstvo znanosti i tehnologije RH
Stručni projekti
01.07.2014. - 15.11.2015.
„Primjena filtracije u svrhu poboljšanja kvalitete i trajnosti djevičanskih maslinovih ulja“; Institut za poljoprivredu i turizam - Poreč; voditeljica: dr. sc. Karolina Brkić Bubola
Vijeće za Istraživanja u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede RH
suradnik
01.11.2007. - 30.04.2010.
M.O.R.E. - Market of Olive Residues for Energy, TRENELECS IEE 2004 – 2008 TYPE 1/ 2; Institut za poljoprivredu i turizam - Poreč; voditelj: mr. sc. Nonoslav Luk
EU projekt Call: TRENELECS IEE 2004 – 2008 TYPE 1/ 2; Contract NO: EIE/07/273/S12.466853
suradnik
2004. - 2006.
Istraživačko-razvojni projekt "Gospodarska svojstva tipova autohtonih sorti maslina", voditelj: dr. sc. Đani Benčić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Vijeće za istraživanja u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH
suradnik
24.12.2001. - 24.12.2003.
Tehnologijski istraživačko-razvojni projekt "Djevičansko maslinovo ulje – novi proizvodi s garancijom svojstava i kakvoće" iz programa TEST, TP-010/2001, Institut za poljoprivredu i turizam – Poreč
Ministarstvo znanosti i tehnologije RH
voditelj
2001. - 31.12.2002.
Istraživačko-razvojni projekt "Marketinška priprema tipičnih istarskih proizvoda za domaće turističko tržište", voditelj: dr. sc. Zdenko Tomčić, Institut za poljoprivredu i turizam – Poreč
Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RH
suradnik
29.12.1998. - 29.12.2001.
Istraživačko-razvojni projekt "Zaštita zemljopisnog podrijetla istarskog maslinovog ulja"; IP-02-98, Institut za poljoprivredu i turizam – Poreč
Vijeće za istraživanja u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH
voditelj
Projekti u znanosti - Voditelj projekta
prof. dr. sc.Olivera Koprivnjakdipl. ing. preh. teh.
Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi
Biomedicinske i biotehničke znanosti
Projekti u znanosti - Suradnik na projektu
Prof. dr. sc.Srećko Valićprof.
Analiza novih kompozitnih materijala i biljnih ekstrakata spektroskopskim tehnikama
Tehničke znanosti