PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

dr.sc.

izvanredni profesor

Učiteljski fakultet

Katedra za metodike nastavnih predmeta prirodnih i društvenih znanosti

Kontakt

UNIRI e-mail

e-mail 1

PROSTORIJA 472

Vidljivost

Povezanost s prirodom, organizacija slobodnog vremena učenika rane školske dobi i digitalne tehnologije

Društvene znanosti/uniri-plus projekti 2018

Jedan od čimbenika koji se dovodi u svezu s novim digitalnim tehnologijama u osuvremenjivanju odgojno-obrazovnih procesa u školama, ali i s različitim područjima rasta i razvoja učenika, poput dobrobiti i organizacije slobodnog vremena učenika, jest i problem (odsustva) povezanosti učenika s prirodom. Povezanost s prirodom povezana je s problemima adekvatnog korištenja digitalnih tehnologija i kvalitete provedbe organiziranog slobodnog vremena učenika u školi i u obitelji. Pritom se nužno nameću pitanja vezana uz ulogu škole, učitelja i njihovih kompetencija da adekvatno odgovore na izazove suvremenih odgojno-obrazovnih procesa u školama.

Cilj istraživanja je utvrditi indeks povezanosti učenika s prirodom, ispitati njegovu povezanost s provedbom organiziranog slobodnog vremena učenika rane školske dobi u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima te s korištenjem digitalnih tehnologija u školi. Istraživanjem će se utvrditi i kompetencije učitelja i potrebu za profesionalnim razvojem u odgoju i obrazovanju za održivi razvoj. Uzorak istraživanja činit će učitelji, učenici rane školske dobi i njihovi roditelji u Hrvatskoj i Sloveniji. Istraživanje će se temeljiti na kvantitativnoj metodologiji, a istraživački nacrt će biti realiziran konstrukcijom i adaptacijom mjernih instrumenata na reprezentativnom uzorku.

Temeljem rezultata istraživanja bit će utvrđene smjernice namijenjene razvoju značajnije povezanosti s prirodom, kvalitetnijoj provedbi organiziranog slobodnog vremena učenika, korištenju digitalne tehnologije te unaprjeđivanju kompetencija i prakse rada učitelja. Ovo istraživanje doprinijet će novim spoznajama usmjerenim k osvještavanju značaja povezivanja s prirodom, odgovornom korištenju digitalnih tehnologija te unaprjeđivanju slobodnog vremena, odnosno kvalitete života učenika, učitelja, škole i održivog razvoja zajednice.

KR: učenici, digitalne tehnologije, kompetencije, izvannastavne (INA) i izvanškolske aktivnosti (IŠA), povezanost s prirodom.

Istraživački tim

SURADNICI

izv.prof. dr.sc. Petra Pejić Papak,e-mail

doc. dr. sc. Jasminka Mezak,e-mail

Mojca Pećar,e-mail

Darja Skribe Dimec,e-mail

Jerneja Pavlin,e-mail

Irena Hergan,e-mail

DOKTORANDI

Antonia Ćurić mag. prim. educ.,e-mail

Jasmina Hadela,e-mail