PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

Red.prof.dr.sc.

dipl.inž.fiz.

Fakultet za matematiku

Zavod za algebru i teoriju brojeva

Kontakt

UNIRI e-mail

e-mail 1

PROSTORIJA O-305 (Zgrada sveučilišnih odjela)

Vidljivost

Kvantna teorija polja, gravitacija i unifikacija sila

Prirodne znanosti /uniri projekti 2018

Trenutni opis osnovnih sila u prirodi, baziran na Standardnom modelu fizike čestica (baždarna kvantna teorija polja) i općoj teoriji relativnosti (geometrijska teorija), niti je do kraja zadovoljavajući, niti potpun. Teorijski problemi su direktno ili indirektno vezani uz nepotpuno razumijevanje gravitacije. S eksperimentalne strane, postojeći opis je nepotpun jer ne objašnjava tamnu materiju, čiji učinci su observirani u nezavisnim astrofizikalnim mjerenjima. Istraživanja planirana na ovom projektu imaju za cilj unaprijediti opis i razumijevanje gravitacije i međudjelovanja s
materijom, u kvantnoj i semiklasičnoj domeni.

Fundamentalni aspekti će se razmatrati kroz konstrukciju i analiziranje baždarnih teorija s poljima viših spinova. Teorije s poljima viših spinova generalno uključuju polja spina 1 i 2, pa imaju unificirajući karakter. Poznato je da prisustvo beskonačnog tornja čestica viših spinova može poboljšati UV ponašanje teorije i dokinuti  potrebu za regularizacijom koja je nužna u standardnim kvantnim teorijama polja zbog pojave UV divergencija u Feynmanovom računu. Primjer teorije u kojoj je ovo ponašanje realizirano je teorija struna. Također će se proučavati međudjelovanje polja materije i polja viših spinova i utjecaj iste na simetrije viših spinova.

Semiklasična domena će se proučavati kroz analiziranje efektivne akcije kvantiziranih polja materije u pozadini koja
se sastoji kako od polja spina 2 tako i od polja viših spinova. Proučavat će se učinak kvantnih doprinosa na rješenja
jednadžbi gibanja koja slijede iz efektivne akcije. Pošto je efektivna akcija nelokalna, postoji mogućnost da kvantne korekcije uzrokuju kvalitativne promjene u nekim rješenjima. Posebno će se razmatrati rješenja koja opisuju crne rupe i rješenja kozmološkog tipa. Također će se proučavati kvantne anomalije, napose one gravitacijskog porijekla poput Pontryaginove anomalije traga.

Istraživački tim

SURADNICI

Stefano Gregorio Giaccari,e-mail

Maro Cvitan,e-mail

Ivica Smolić,e-mail

Jamal Hammoud,e-mail

DOKTORANDI

Mateo Paulišić mag. phys,e-mail

Ivan Vuković mag.phys.,e-mail

Sveučilišni projekti

Potpore 2014/2016