PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

dr.sc.

Fakultet za fiziku

Zavod za ekperimentalnu i primijenjenu fiziku

Kontakt

T 584 616

UNIRI e-mail

e-mail 1

PROSTORIJA O-018

Vidljivost

Elementni sastav lebdećih čestica

Prirodne znanosti /uniri projekti 2018

Lebdećim česticama nazivamo sumu svih krutih i tekućih čestica suspendiranih u zraku. Njihovo istraživanje je važno ne samo zbog razvijanja novih znanstvenih spoznaja već i zbog potencijalno velikog utjecaja na javno zdravstvo i kvalitetu života:  lebdeće čestice su značajan uzrok brojnih oboljenja respiratornog  i kardiovaskularnog sustava.  Uz to,  nedovoljno razumijevanje nastanka i dinamike lebdećih čestica u atmosferi značajno doprinosi neodređenostima klimatskih modela. Dodatni razlog proučavanja lebdećih čestica na Odjelu za fiziku je studij Fizika i znanost o okolišu osnovan prije nekoliko godina. Za uspjeh tog perspektivnog interdisciplinarnog studija ključno je na Odjelu razvijati istraživanja okolišne tematike koja prije nisu bila u fokusu.

U Laboratoriju za elementnu mikroanalizu razvili smo ekspertizu u određivanju elementnog sastava lebdećih čestica. Osnovna tehnika je fluorescencija X zrakama (XRF) koja se izvodi u Laboratoriju. Uz to imamo višegodišnju suradnju s Laboratorijem za interakcije ionskih snopova na Institutu Ruđer Bošković. Mjerenjima na Institutu određujemo koncentracije vodika kojeg nije moguće dobiti XRF-om te elemenata s niskim atomskim brojem (npr. Al, Si) za koje naš XRF postav nije dovoljno osjetljiv. Dosad smo prikupili i analizirali preko 300 uzoraka te proveli statističke analize kojima smo određivali specifične potpise izvora onečišćenja i njihov relativni doprinos.

Ovim projektom proširujemo područje primjene analize lebdećih čestica. Dva glavna smjera istraživanja su  analiza lebdećih čestica u zatvorenom (metalske radionice) te detekcija pojave saharskog pijeska što su ujedno i zamišljene teme doktorskih disertacija suradnika na projektu. Uz analize lebdećih čestica, planirane su i aktivnosti na razvoju eksperimentalne metode: uvođenje atmosfere helija u XRF postav čime se značajno povećava osjetljivost za niske atomske brojeve te razvoj softvera za obradu XRF spektara.

Istraživački tim

SURADNICI

dr. sc. Marija Čargonja mag. educ. phys. et math.,e-mail

Boris Mifka dipl. ing. fizike,e-mail

izv.prof.dr.sc. Gordana Žauhar prof. fizike i kemije,e-mail

Sveučilišni projekti

Potpore 2014/2016