PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

prof.dr.sc.

dipl. ing. građ.

Građevinski fakultet

Katedra za nosive konstrukcije

Kontakt

Vidljivost

Poboljšanje proračunskih modela za ocjenu stanja građevinskih konstrukcija

Tehničke znanosti/uniri projekti 2018

Predloženi projekt predstavlja skup eksperimentalnih i analitičkih istraživanja vezanih za poboljšanje proračunskih modela koji služe za ocjenu stanja građevinskih konstrukcija i njihov optimalni dizajn.

Uz metodologije procjene oštećenja koje su primjenjive na sve konstrukcije, pažnja će posebno biti posvećena modeliranju parametara degradacije materijala drvenih, armiranobetonskih, čeličnih i zidanih konstrukcija koji su posljedica oštećenja uzrokovanih mehaničkim, ambijentalnim ili kemijskim utjecajima.

Uporabom inverzih metoda, u kojima se koriste eksperimentalni podatci, valorizirat će se postojeći proračunski modeli i dati prijedlozi za njihovo poboljšanje.

Uz poboljšanje proračunskih modela uključivanjem parametara materijala dobivenih na temelju vlastitih eksperimentalnih programa, pažnja će posebno biti posvećena unaprjeđenju proračunskih modela opterećenja i oslanjanja fleksibilnih konstrukcija podložnih izraženim vibracijama koje mogu doprinijeti povećanoj oštetljivosti građevinskih konstrukcija.

Projektni tim uključuje suradnike sa zajedničkim, komplementarnim interesom: (a) određivanje parametara materijala uslijed njihovih anizotropnih svojstava, ambijentalnih utjecaja, kemijskih i mehaničkih utjecaja te cikličkog djelovanja potresa (b) određivanje specifičnih parametara oslanjanja staklenih pročelja, (c) određivanje parametara pješačkog i vjerovnog opterećenja i (d) njihova ugradnja u postojeće modele sa svrhom korekcije proračunskih modela i poboljšanjem njihove robusnosti i pouzdanosti.

Nadgradnjom na postojeću suradnju i unaprjeđenjem spoznaja ostvarenih na znanstvenom istraživanju „Procjena oštećenja i ojačanje građevinskih konstrukcija“ želi se bitno ojačati znanstveni profil i aspiracija istraživačkog tima predloženog projekta a u svrhu osnaživanja i  pronalaženja istraživačkih partnera za zajednički nastup na natječajima za kompetitivne domaće i europske projekte.

Istraživački tim

SURADNICI

prof. dr. sc. Davor Grandić dipl. ing. građ.,e-mail

doc.dr.sc. Paulo Šćulac dipl.ing.građ.,e-mail

Izv.prof.dr.sc. Adriana Bjelanović dipl.ing.građ.,e-mail

Doc.dr.sc. Paulina Krolo dipl.ing.građ.,e-mail

Izv.prof.dr.sc. Mladen Bulić dipl.ing.građ.,e-mail

dr.sc. Željko Smolčić dipl.ing.građ.,e-mail

DOKTORANDI

Tomislav Franković mag.ing.aedif.,e-mail

Nebojša Buljan,e-mail

Jug Drobac mag.ing.aedif.,e-mail

Josipa Mihaljević ,e-mail

Matija Šešek ,e-mail

Sveučilišni projekti

Potpore 2014/2016