PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

prof. dr. sc.

prof. fizike i kemije

Medicinski fakultet

Katedra za medicinsku fiziku i biofiziku

Kontakt

Vidljivost

Kontrola kvalitete ultrazvučnih snopova korištenjem termokromatskih materijala

Prirodne znanosti /uniri projekti 2018

Iako se primjena ultrazvuka u medicini smatra sigurnom metodom poznato je da prolazak ultrazvuka kroz tkiva može uzrokovati toplinske i mehaničke učinke. Ti se učinci koriste u fizioterapiji  kako bi se postigli klinički učinci kao što su zagrijavanje tkiva, ubrzano zacjeljivanje kosti, povećanje aktivnosti stanica i smanjenje  boli.  Prolaskom kroz tkivo dolazi do atenuacije ultrazvuka uslijed apsorpcije i raspršenja. Apsorpcija ultrazvuka uzrokovana je pretvaranjem akustičke energije u toplinu što je osnovna posljedica atenuacije ultrazvuka u tkivu. 

Kako bi se osigurala sigurna primjena kako ionizirajućeg tako  i neionizirajućeg zračenja  za ozračivanje ljudskog tkiva neophodno je odrediti prostornu raspodjelu predane energije. To se obično opisuje  profilom intenziteta ultrazvučnog snopa, koji se uobičajeno mjeri uz pomoć malih hidrofona uronjenih u vodu koji se postepeno pomiču u snopu i skeniraju cijeli snop što je vrlo zahtjevna i dugotrajna procedura. Ta metoda zahtjeva sofisticiranu opremu za mjerenje i laboratorijske uvjete te kao takva nije primjerena za provedbu redovite kontrole kvalitete uređaja u bolničkim uvjetima. Zbog toga je predložena alternativna metoda koja se temelji na korištenju termokromatskog materijala.

U ovom projektu istraživala bi se primjena termokromatskog materijala za vizualizaciju raspodjele intenziteta u ultrazvučnim snopovima koji se primjenjuju u medicini. Također bi se ispitala mogućnost da se  naknadom obradom dobivenih termičkih slika odrede osnovni parametri koji opisuju raspodjelu intenziteta u ultrazvučnom snopu kao što su efektivna površina zračenja (ERA) i omjer nehomogenosti snopa (BNR). Kako bi se usporedili eksperimentalni rezultati sa teorijom mjerio bi se porast temperature u ultrazvučnom snopu  i on bi se usporedio sa teorijskim izračunom. Osim navedenog, željeli bi istražiti kako prolazak ultrazvuka utječe na generiranje viših harmonika, te kako generiranje harmonika utječe na promjenu intenziteta u snopu.

Istraživački tim

SURADNICI

Doc. dr. sc. Slaven Jurković spec.med.fiz.,e-mail

izv. prof. Zoran Kaliman ,e-mail

Ana Božanić (Diklić), prof. mat. i fiz.,e-mail

dr.sc.Đeni Smilović Radojčić, prof. mat. i fiz.,e-mail

Prof. dr. sc. Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić dr. med.,e-mail

DOKTORANDI

Darian Volarić,e-mail