PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

Doc. dr. sc.

dr. med. dent., specijalist ortodoncije

Medicinski fakultet

Katedra za ortodonciju

Kontakt

UNIRI e-mail

e-mail 1

PROSTORIJA Krešimirova 40 /I.kat, ordinacija br.4

Vidljivost

Kraniodentofacijalna biometrija – 2D i 3D tehnologija u identifikaciji, dijagnostici i terapiji

Biomedicinske i biotehničke znanosti/uniri projekti 2018

Projekt se sastoji od procjene kraniodentofacijalnih biometrijskih karakteristika u lokalnoj zajednici i usporedbe dobivenih nalaza sa drugim populacijama; procjene utjecaja i iznosa rasta, razvoja i maturacije na skeletne, dentalne i mekotkivne odnose; utjecaj terapijskih opcija na promjene kraniodentofacijalnih biometrijskih karakteristika; određivanje utjecaja kraniodentofacijalnih biometrijskih karakteristika na dugoročnu stabilnost terapije.
Hipoteza istraživanja je da kraniodentofacijalne biometrijske karakteristike, kao i stupanj maturacije, bitno utječu na izbor terapije i postizanje dugoročne stabilnosti, uz planiranje terapije i naprava koje su individualno prilagođene biometrijskim karakteristikama pojedinca, a u slučajevima većih defekata i prosjeku lokalne zajednice. Usporedbom lokalnog uzorka sa drugim populacijama utvrdit će se kraniodentofacijalne biometrijske karakteristike specifične za pojedinu populaciju i iznos prosječne asimetrije lica za svaku pojedinu populaciju. Generirani prosječni modeli lica tijekom vremena omogućit će upotrebu u svim područjima u kojima je potrebno raditi rekonstrukcije lica (identifikacija, kraniofacijalni deformiteti, rascjepi lica).
U sklopu projekta planirana je uspostava i opremanje Laboratorija za kraniodentofacijalnu biometriju pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Tijekom tri godine trajanja projekta planirana je nabava hardwarea, skenera studijskih modela i prijenosne kamere za stereofotografiju, koja će omogućiti skupljanje uzoraka za istraživanja na ovom projektu, ali i drugih istraživanja koja uključuju kraniodentofacijalnu biometriju. Korištenje kamere će se uvesti kao pomoćno neinvazivno sredstvo u dijagnostici, planiranju terapije, predviđanju ishoda terapije, praćenju promjena uslijed terapije, kao i promjena uzrokovanih rastom i razvojem te maturacijom bez ikakve intervencije u lokalnoj zajednici, ali i za rješavanje kompleksnih problema u suradnji sa stručnjacima iz drugih suradnih ustanova.

Istraživački tim

SURADNICI

Vaska Vandevska-Radunovic,e-mail

Stephen Richmond,e-mail

Vjera Perković,e-mail

Alexei Zhurov,e-mail

Luca Contardo,e-mail

Luka Morelato dr.med.dent., specijalist oralne kirurgije,e-mail

dr. sc. Andrej Pavlić dr. med. dent., spec. ortodont,e-mail

dr.sc. Martina Žigante dr.med.dent.,e-mail

Doc.dr.sc. Petra Tariba Knežević dr.med.dent.,e-mail

DOKTORANDI

Zana Jusufi Osmani,e-mail

Sveučilišni projekti

Potpore 2017 - Mladi istraživači