PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

Prof. dr. sc.

dipl. inž.

Fakultet za fiziku

Zavod za teorijsku fiziku i astrofiziku

Kontakt

UNIRI e-mail

e-mail 1

PROSTORIJA O-110, Zgrada Sveučilišnih odjela, Radmile Matejčić 2, Rijeka

Vidljivost

Istraživanje strukture svemira zemaljskim i svemirskim teleskopima

Prirodne znanosti /uniri projekti 2018

Razumijevanje strukture svemira na velikim i malim skalama, te mehanizama zračenja iz Aktivnih galaktičkih jezgri (AGN) zahtijeva koordinirano korištenje različitih instrumenata koji mjere zračenje u cijelom području elektromagnetskog spektra, od radio područja do visokoenergijskog gama-zračenja, te drugih čestica koje dolaze iz svemira, korištenjem MWL opažačke strategije. Računalno modeliranje takvih mjerenja predstavlja poseban izazov, jer treba uskladiti različite vrste detektora i uvjete mjerenja uz prisustvo atmosfere ili bez nje, kako bi se umanjili sistematski efekti. Stoga je važno omogućiti istovremeno korištenje raznih vrsta teleskopa na Zemlji i u svemiru, ovladati njihovim tehnologijama i dobro razumjeti performanse, te razviti računalne kodove koji uzimaju u obzir sve čimbenike.

Opažat ćemo AGN Čerenkovljevim teleskopima MAGIC i LST-CTA koordinirano s mjerenjima instrumentima osjetljivima na nižim energijama, te pratiti stanje atmosfere na La Palmi pomoću LIDARa, kako bismo odredili granice na EBL i LIV, provjerili izokronost efekta gravitacijske leće, te istražili mehanizme zračenja iz AGN.

U suradnji riječke grupe s inozemnim i domaćim suradnicima u sklopu međunarodnih kolaboracija MAGIC i LST-CTA, izradit ćemo računalne kodove za modeliranje zračenja iz AGN sa i bez efekta gravitacijske leće, te testiranje LIV. Kodove ćemo testirati na simulacijama, te primijeniti na mjerenjima.

Projekt će doprinijeti internacionalizaciji UNIRI i povećanju međunarodne vidljivosti Hrvatske, ulaznoj i odlaznoj mobilnosti, te izobrazbi novih doktora znanosti u sklopu nedavno otvorenog doktorskog studija Fizika.

Razvojem naprednog softvera i računalnih simulacija potaknut će se efikasnije korištenje Superračunala "Bura" i njegovo uključenje u međunarodni CTA GRID. Modeliranje atmosfere i praćenje LIDARom potaknut će interdisciplinarnu suradnju unutar UNIRI, te otvoriti mogućnost prijave kompetitivnih međunarodnih projekata s primjenom u području zaštite okoliša.

Istraživački tim

SURADNICI

Doc. dr. sc. Tomislav Terzić dipl. inž. fizike,e-mail

doc. dr. sc. Saša Mićanović dipl. inž. fizike,e-mail

Dr. sc. Marina Manganaro ,e-mail

Manel Martinez Rodriguez,e-mail

Markus Gaug,e-mail

Ivana Batković,e-mail

Michele Doro,e-mail

DOKTORANDI

Jelena Strišković,e-mail

Lovro Pavletić mag. phys.,e-mail

Mario Pecimotika,e-mail

Jasmina Isaković,e-mail

Dijana Pavlović,e-mail

Karlo Mrakovčić ,e-mail

Sveučilišni projekti

Potpore 2014/2016