PORTFELJ / prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak dipl. ing. preh. teh.

Portfelj

prof. dr. sc.

Olivera Koprivnjak

dipl. ing. preh. teh.

Medicinski fakultet

Katedra za tehnologiju i kontrolu namirnica

Kontakt

Vidljivost

Obrazovanje

01.12.1992. - 29.07.1996.

doktor znanosti u području biotehničkih znanosti

Doktorski studij - Biotehnologija hrane

Department of Food Science, University of Udine (Italija)

01.10.1986. - 24.09.1990.

dipl. ing. prehrambene tehnologije

Diplomski studij Nutricionizam

Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu

01.10.1983. - 22.06.1988.

dipl. ing. prehrambene tehnologije

Diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo

Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Radno iskustvo

01.10.2017. -

redoviti profesor u trajnom zvanju

pročelnica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica; voditeljica pet temeljnih i jednog izbornog kolegija na preddiplomskom i diplomskom studiju Sanitarno inženjerstvo; voditeljica jednog izbornog kolegija na doktorskom studiju Zdravstveno i ekološko inženjerstvo; voditeljica jednog kolegija na diplomskom studiju Klinički nutricionizam; voditeljica znanstvenog projekta "Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi" (062-0580696-0284)

Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet

21.02.2012. - 30.09.2017.

redoviti profesor

pročelnica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica; voditeljica pet temeljnih i jednog izbornog kolegija na preddiplomskom i diplomskom studiju Sanitarno inženjerstvo; voditeljica jednog izbornog kolegija na doktorskom studiju Zdravstveno i ekološko inženjerstvo; voditeljica jednog kolegija na diplomskom studiju Klinički nutricionizam; voditeljica znanstvenog projekta "Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi" (062-0580696-0284)

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

21.11.2006. - 20.02.2012.

izvanredni profesor

pročelnica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica; voditeljica pet temeljnih i jednog izbornog kolegija na Preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Sanitarno inženjerstvo; članica Odbora za upravljanje i unaprjeđenje kvalitete nastave; voditeljica Znanstvenog projekta "Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi" (062-0580696-0284)

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

02.09.2002. - 20.11.2006.

docent

pročelnica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica; voditeljica znanstveno-istraživačkog projekta "Valorizacija autohtonih sorata maslina u Istri" (0147002)

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

16.04.1999. - 01.09.2002.

znanstveni suradnik

voditeljica istraživačko-razvojnog projekta "Zaštita zemljopisnog podrijetla istarskog maslinovog ulja" (103-98); voditeljica tehnologijskog istraživačko-razvojnog projekta "Djevičansko maslinovo ulje – novi proizvodi s garancijom svojstava i kakvoće" (TP-010/2001); voditeljica hrvatsko-slovenskog bilateralnog znanstvenoistraživačkog projekta "Utjecaj različitih čimbenika u proizvodnji maslinovog ulja na poboljšanje kakvoće i konkurentnosti na tržištu"; istraživačica-suradnica na Istraživačko-razvojnom projektu "Marketinška priprema tipičnih istarskih proizvoda za domaće turističko tržište" (voditelj: dr. sc. Zdenko Tomčić);

Institut za poljoprivredu i turizam - Poreč

12.05.1997. - 15.04.1999.

znanstveni novak - viši asistent

rad na znanstveno-istraživačkoj temi "Seljačko obiteljsko gospodarstvo kao nositelj razvitka poljoprivrede u Istri" (01470103) voditelj: dr. sc. Jusuf Šehanović

Institut za poljoprivredu i turizam - Poreč

01.08.1991. - 11.05.1997.

znanstveni novak – mlađi asistent

rad na znanstveno-istraživačkom projektu "Management i marketing poljoprivredno-prehrambenog sustava Istre" (4-99-153) voditelj: dr. sc. Zdenko Tomčić

Institut za poljoprivredu i turizam - Poreč

01.12.1990. - 31.07.1991.

nastavnik

nastavnik biologije i kemije

Osnovna škola "Vladimir Nazor", Vrsar

Nagrade i priznanja

7.12.2021.

2021. Priznanje Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za najboljeg nastavnika u ak. god. 2020./2021. na studiju Sanitarno inženjerstvo

9.12.2020.

2020. Priznanje Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za najboljeg nastavnika u ak. god. 2019./2020. na studiju Sanitarno inženjerstvo

14.03.2013.

Priznanje „Branko Škarica“ za životno djelo u uljarstvu – priznanje Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora Međunarodne manifestacije maslinara i uljara „Noćnjak 2013.“

20.02.2012.

Povelja vitezice hrvatskog maslinovog ulja – priznanje Saveza uljara i maslinara Splitsko-dalmatinske županije pojedincima koji su se istakli u znanstvenom i stručnom radu na unapređenju proizvodnje i promidžbi maslinovog ulja, u sklopu međunarodne manifestacije maslinara Mediterana „Maslina Split“

05.11.2007.

Nagrada "Josip Juraj Strossmayer" za 2006. godinu za znanstveno djelo "Djevičansko maslinovo ulje – od masline do stola" s područja prirodnih znanosti, Zagrebački velesajam pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

23.06.1999.

Nagrada na talijanskom nacionalnom natječaju za disertacije na temu maslina i maslinovog ulja, Centro Studi “Mario Solinas” iz Pescare (Italija)

Članstva

2012. -

Članica Upravnog odbora Podružnice Rijeka Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

2012. -

Članica Sekcije za preradu poljoprivrednih proizvoda i biotehnologiju u okviru Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

15.12.2008. -

Članica Uredničkog odbora znanstvenog časopisa Food Technology and Biotechnology

24.01.2008. - 21.01.2013.

Članica Znanstvenog vijeća Hrvatske agencije za hranu

12.03.2006. - 01.10.2010.

Članica Upravnog odbora udruge Gradovi maslinovog ulja Hrvatske

18.06.2004. -

Predsjednica Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU)

Nastavna djelatnost

Kolegiji

01.10.2015. -

Prehrambene tehnologije

Diplomski sveučilišni studij Klinički nutricionizam

Fakultet zdravstvenih studija, Sveučilište u Rijeci

voditelj

01.10.2012. -

Sigurnost hrane

Doktorski studij Zdravstveno i ekološko inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

voditelj

01.10.2010. -

Sustavi sigurnosti hrane

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

voditelj

01.10.2008. -

Štetne tvari u hrani

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

voditelj

01.10.2008. -

Tehnologija i kontrola kakvoće hrane II

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

voditelj

01.10.2008. -

Tehnologija i kontrola kakvoće hrane I

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

voditelj

01.10.2008. -

Uvod u prehrambene tehnologije

Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

voditelj

01.10.2002. - 30.09.2010.

Prehrambene tehnologije i kontrola namirnica

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

voditelj

Mentor u završnim radovima

01.10.2017. - 26.09.2018.

Maceriranje lišća masline u repičinom ulju i učinak na hidrofilne fenole, klorofile te hidrolitičko i oksidacijsko kvarenje ulja

Mihaela Benček

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet

01.10.2017. - 10.07.2018.

Varijabilnost nutritivnog sastava dvopeka različitih proizvođača na hrvatskom tržištu

Dorotea Matešić

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet

01.10.2016. - 26.09.2017.

Termička otpornost djevičanskih maslinovih ulja dobivenih sa i bez uklanjanja koštice u preradi

Lara Sablić

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet

01.10.2016. - 20.09.2017.

Hladna i topla ekstrakcija ulja heksanom iz pulpe i sjemenke ploda masline

Barbara Vuković

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet

01.02.2015. - 29.09.2015.

Udio soli u domaćim mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta

Ana Tomljanović

Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

01.02.2015. - 24.09.2015.

Udio masti u odabranim tradicionalnim hrvatskim mesnim proizvodima

Lara Sablić

Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

01.10.2014. - 16.09.2015.

Sastav masnih kiselina kod trajno konzervirane plave ribe s hrvatskog tržišta

Katarina Branežac

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

01.10.2014. - 04.09.2015.

Utjecaj talka i soli na učinkovitost procesa proizvodnje, o-difenole i boju djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Oblica i Rosinjola

Toni Biskupović

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

18.07.2014. -

Prehrambene i zdravstvene tvrdnje kod margarina i masnih namaza na hrvatskom tržištu

Marko Bulić

Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

14.07.2014. -

Utjecaj CaCO3 u miješenju maslinovog tijesta na antioksidacijski potencijal i boju djevičanskog maslinovog ulja sorte Buža

Irena Kaligari

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

11.07.2014. -

Utjecaj dodatka talka i soli na ekstraktabilnost ulja iz maslinovog tijesta sorte Buža

Martina Zec

Stručni studij Mediteranska poljoprivreda

Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel

20.03.2013. -

Utjecaj temperature miješenja maslinovog tijesta na neka nutritivna i senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja Istarske bjelice

Drago Vincek

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

28.09.2012. -

Utjecaj pomoćnih tvari u operaciji miješenja maslinovog tijesta sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino na prinos ulja

Marko Predojević

Stručni studij Mediteranske poljoprivrede

Veleučište u Rijeci, Poljoprivredni odjel

17.09.2012. -

Bioaktivni sastojci i mogućnost isticanja prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji kod djevičanskih maslinovih ulja šest istarskih sorti

Samra Ljubunčić

Diplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

12.07.2012. -

Usklađenost označavanja ulja od ploda i komine maslina s propisima o označavanju hrane na hrvatskom tržištu

Iva Justinić

Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

12.07.2012. -

Zdravstvene i prehrambene tvrdnje na pretpakovinama trajnog mlijeka na hrvatskom tržištu

Ana Vida

Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

12.07.2012. -

Usklađenost označavanja trajnog mlijeka s propisima o označavanju hrane na hrvatskom tržištu

Vanja Lopar

Preddiplomski sveučilišni studij Sanitarno inženjerstvo

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

08.06.2011. -

Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom na prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja

Hari Volf

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

02.02.2011. -

Antioksidacijska aktivnost i fenolne tvari različitih djevičanskih maslinovih ulja u prisutnosti lecitina

Jasmina Janko

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

27.09.2010. -

Utjecaj sortnog sastava plodova maslina u preradi na fenolne tvari u uljima Istarske bjelice, Buže i Leccina

Danijela Petričević

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

28.05.2010. -

Utjecaj sortnog sastava plodova maslina u preradi na prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja Istarske bjelice, Buže i Leccina

Chiara Tomse

Stručni studij Mediteranske poljoprivrede

Veleučište u Rijeci, Poljoprivredni odjel

23.03.2009. -

Utjecaj dodatka fosfolipida na ekstrakciju fenolnih tvari i stanje oksidiranosti djevičanskih maslinovih ulja tijekom skladištenja

Alen Lovrić

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

16.01.2009. -

Neke specifičnosti "meduna", medljikovca Gorskog kotara proizvedenog tijekom 2006. i 2007. godine

Mateja Ožanič

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

18.12.2008. -

Neke specifičnosti meda kadulje Sjevernog Hrvatskog primorja proizvedenog 2007. godine

Dejana Nekić

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

21.06.2006. -

Usklađenost deklaracija hrane za posebne prehrambene potrebe s propisima na hrvatskom tržištu

Sanja Dević

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

24.04.2006. -

Neki standardni pokazatelji kakvoće meda kadulje s područja kvarnerskih otoka i priobalja

Maja Knapić

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

13.03.2006. -

Parametri compositivi per la valutazione dell’olio extra vergine di oliva prodotto in Istria – HR (Pokazatelji sastava u ocjeni ekstra djevičanskog maslinovog ulja proizvedenog u Istri - HR)

Silvia Sponza

Sveučilište u Udinama, Agronomski fakultet

27.07.2005. -

Primjena principa HACCP sustava na skladišne prostore, kuhinju i restoran hotela «International» u Crikvenici

Kristian Stipeč

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

27.07.2005. -

Izrada podloge za primjenu principa HACCP sustava u osiguranju kakvoće prehrambenih proizvoda na bazi soje

Ana Barac

Studij diplomiranih sanitarnih inženjera

Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci

Gostujući nastavnik

2006. -

Prerada maslina

Stručni studij Mediteranske poljoprivrede

Veleučište u Rijeci, Poljoprivredni odjel

voditelj

Izdavaštvo

2014

Kvaliteta, sigurnost i konzerviranje hrane

Financiranje: Sveučilište u Rijeci

2007. -

Maslina i maslinovo ulje A-Ž

Financiranje: Naklada Zadro

2006. -

Djevičansko maslinovo ulje - od masline do stola

Financiranje: MIH - Poreč

Znanstvena djelatnost

Znanstveni radovi

2018.

Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti

Majetić Germek, Valerija ; Kosić, Urška ; Biskupović, Toni ; Poturiček, Luka ; Koprivnjak, Olivera

- 504-508

Preuzeto sa:https://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=928085

2016.

Phenols and Volatiles of Istarska Bjelica and Leccino Virgin Olive Oils Produced with Talc, NaCl and KCl as Processing Aids

Germek, Valerija Majetić; Butinar, Bojan; Pizzale, Lorena; Bučar-Miklavčič, Milena; Conte, Lanfranco S; Koprivnjak, Olivera;

Journal of the American Oil Chemists' Society - 93 1365-1372

Q2

01.12.2015.

Daily salt intake through traditional meat products in Croatia

Pleadin, Jelka; Koprivnjak, Olivera; Krešić, Greta; Gross- Bošković, Andrea; Buzjak Služek, Vlatka; Tomljanović, Ana; Kovačević, Dragan

Meso: prvi hrvatski časopis o mesu - 17 534-540

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=224303

2015.

Effect of Agronomical Factors and Storage Conditions on the Tocopherol Content of Oblica and Leccino Virgin Olive Oils

Maja Jukić Špika, Klara Kraljić, Dubravka Škevin, Mirella Žanetić, Olivera Koprivnjak, Miro Katalinić

Journal of the American Oil Chemists' Society - 9 1293-1301

Q2

2015.

Sodium chloride compared to talc as processing aid has similar impact on volatile compounds but more favorable on ortho-diphenols in virgin olive oil

Olivera Koprivnjak, Karolina Brkić Bubola, Urška Kosić

European Journal of Lipid Science and Technology - 117 1

DOI: 10.1002/ejlt.201500014

Q1

2015.

Antioxidants, radical-scavenging and protein carbonylation inhibition capacity of six monocultivar virgin olive oils in Istria (Croatia)

Olivera Koprivnjak, Anita Kriško, Srećko Valić, Dejana Carić, Marin Krapac, Danijela Poljuha

Acta Alimentaria

DOI: 10.1556/AAlim.2015.0018

Q3

2014.

Influence of malaxation time on phenols and volatile compounds of virgin olive oil obtained from phenol enriched olive paste (Buža cv.)

V. Majetić Germek, O. Koprivnjak, B. Butinar, L. Pizzale, M. Bučar-Miklavčič, L. S. Conte

Proceedings 8th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists - 93-98

2014.

Influence of storage temperature on quality parameters, phenols and volatile compounds of Croatian virgin olive oils

Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Belobrajić, Ivana

Grasas y aceites (0017-3495) (2014) - 3 e034-1-e034-9

DOI: http://dx.doi.org/10.3989/gya.0222141

Q2

2013.

Influence of Phenols Mass Fraction in Olive (Olea europaea L.) Paste on Volatile Compounds in Buža Cultivar Virgin Olive Oil

Majetić Germek, Valerija; Koprivnjak, Olivera; Butinar, Bojan; Pizzale, Lorena; Bučar-Miklavčič, Milena; Conte, Lanfranco;

Journal of Agricultural and Food Chemistry - 61 5921-5927

Q1

2012.

Variability of Phenolic and Volatile Compounds in Virgin Olive Oil from Leccino and Istarska Bjelica Cultivars in Relation to Their Fruit Mixtures

Koprivnjak, Olivera; Majetić, Valerija; Brkić Bubola, Karolina; Kosić, Urška;

Food Technology and Biotechnology - 50 216-221

2012.

Chemical and sensorial changes of Croatian monovarietal olive oils during ripening

Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Škevin, Dubravka; Belobrajić, Ivana;

European Journal of Lipid Science and Technology - 114 1400-1408

2012.

Characteristics of Nutritive Value of Virgin Olive Oils from Buža, Istarska bjelica, Leccino and Rosulja Cultivars

Koprivnjak, Olivera; Vrhovnik, Irena; Hladnik, Teja; Prgomet, Željko; Hlevnjak, Bernardina; Majetić Germek, Valerija;

Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam - 7 172-178

2012.

Influence of harvest time on the composition and quality of Rosinjola cultivar virgin olive oils

Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Škevin, Dubravka; Belobrajić, Ivana;

Croatian Journal of Food Science and Technology - 4 9-18

2012.

Volatile Compounds and Sensory Profiles of Monovarietal Virgin Olive Oil from Buža, Črna and Rosinjola Cultivars in Istria (Croatia)

Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Lukić, Igor;

Food Technology and Biotechnology - 50 192-198

2012.

Influence of filtration on volatile compounds and sensory profile of virgin olive oils

Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara;

Food chemistry - 132 98-103

2010.

Proizvodne karakteristike maslinarsko-uljarske djelatnosti u Istarskoj županiji

Koprivnjak, Olivera; Červar, Aleksej;

Agronomski glasnik - 72 125-142

2010.

Dynamics of oil quality parameters changes related to olive fruit fly attack

Koprivnjak, Olivera; Dminić, Ivana; Kosić, Urška; Majetić, Valerija; Godena, Sara; Valenčič, Vasilij;

European journal of lipid science and technology - 112 1033-1040

2010.

Effect of phospholipids on extraction of hydrophilic phenols from virgin olive oils

Koprivnjak, Olivera; Majetić, Valerija; Malenica Staver, Mladenka; Lovrić, Alen; Blagović, Branka;

Food Chemistry - 119 698-702

2009.

Influence of free fatty acids, sterols and phospholipids on volatile compounds in olive oil headspace determined by solid phase microextraction-gas chromatography

Koprivnjak, Olivera; Bubola, Karolina Brkić; Majetić, Valerija; Škevin, Dubravka;

European Food Research and Technology - 229 539-547

2009.

Bitterness, odor properties and volatile compounds of virgin olive oil with phospholipids addition

Koprivnjak, Olivera; Škevin, Dubravka; Petričević, Sandra; Brkić Bubola, Karolina; Mokrovčak, Željko;

LWT-Food Science and Technology - 42 50-55

2008.

The antioxidant capacity and oxidative stability of virgin olive oil enriched with phospholipids

Koprivnjak, Olivera; Škevin, Dubravka; Valić, Srećko; Majetić, Valerija; Petričević, Sandra; Ljubenkov, Ivica;

Food Chemistry - 111 121-126

2007.

Volatile profile of Croatian lime tree (Tilia sp.), fir honeydew (Abies alba) and sage (Salvia officinalis) honey

Lušić, Dražen; Koprivnjak, Olivera; Ćurić, Duška; Sabatini, Anna G; Conte, Lanfranco S;

Food Technology and Biotechnology - 45 156-165

2005.

Variety differentiation of virgin olive oil based on n-alkane profile

Koprivnjak, Olivera; Moret, Sabrina; Populin, Tiziana; Lagazio, Corrado; Conte, LS;

Food chemistry - 90 603-608

2003.

Application of solid-phase micro extraction of olive oil volatiles on varieties characterization

Koprivnjak, O; Conte, LS; Bencic, D; Totis, N;

Rivista Italiana delle Sostanze Grasse - 80 35-40

2002.

Influence of olive fruit storage in bags on oil quality and composition of volatile compounds

Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Totis, Nicola;

Food Technology and Biotechnology - 40 129-134

2000.

Protection of geographical indications in European community and in Croatia on the example of virgin olive oil.

Koprivnjak, Olivera;

Pomologia Croatica - 6 99-106

2000.

Consumer knowledge about labels on olive oil packages on the Croatian market.

Koprivnjak, Olivera; Šehanović, Jusuf;

Oliva - 11-15

2000.

Changes in the volatile components of virgin olive oil during fruit storage in aqueous media

Koprivnjak, Olivera; Procida, Giuseppe; Zelinotti, Tonino;

Food chemistry - 70 377-384

1999.

Effect of olive fruits storage in sea water on oil quality

Koprivnjak, Olivera; Procida, Giuseppe; Benčić, Đani; Zelinotti, Tonino;

Food Technology and Biotechnology - 37 209-214

1998.

Specific Components of Virgin Olive Oil as Active Participants in Oxidative Processes

Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco;

Food Technology and Biotechnology - 36 229-234

1998.

Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino

Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Pribetić, Đanfranko;

Agronomski glasnik - 60 243-255

1997.

Determination of Endogenous Aliphatic Hydrocarbons of Virgin Olive Oils of Four Autochthonous Cultivars from Krk Island (Croatia

Koprivnjak, Olivera; Procida, Giuseppe; Favretto, Luciano;

Food Technology and Biotechnology - 35 125-131

1997.

Typical foodstuffs in tourist supply of Istria.

Koprivnjak, O;

Tourism and Hospitality Management - 3 417-426

1997.

Evolution of diglycerides fraction in Gorgonzola cheese ripening

Conte, LS; Boschelle, O; Koprivnjak, O;

SCIENZA E TECNICA LATTIERO CASEARIA - 48 171-180

1997.

Applicazione della estrazione in fase solida (SPE) alla determinazione dei diacilgliceroli negli alimenti

Conte, LS; Koprivnjak, Olivera; Fiorasi, Stefania; Pizzale, Lorena;

Rivista Italiana delle Sostanze Grasse - 74 411-414

1997.

Quality control of olive oils in EEC: Origins, evolution and recent trends

Conte, Lanfranco; Koprivnjak, Olivera;

Food Technology and Biotechnology - 35 75-81

1997.

Validation of diglyceride contents in cheeses using co-ordinated chromatographic techniques

Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Boschelle, Ornella; Morassi, Stefano;

Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und-Forschung A - 204 429-432

1996.

Applicazione di enzimi nella estrazione dell'olio dalle olive: risultati di prove condotte nella regione adriatica del Nord-Est: La ricerca biotecnologica al servizio del consumatore attraverso l'industria alimentare

Koprivnjak, Olivera; Conte, LS; Fornaroli, Silvia;

Rivista Italiana delle Sostanze Grasse - 73 193-199

1996.

Composition of hydrocarbon fraction and fatty acids of virgin olive oils from the Pula Area (Croatia)

Koprivnjak, Olivera; Conte, LS;

Rivista Italiana delle Sostanze Grasse - 73 317-320

1995.

Determination of Diglycerides in Virgin Olive Oil, Salami and Cheese by Solid Phase Extraction

Koprivnjak, Olivera; Bertacco, Giovanna; Boschelle, Ornella; Conte, LS;

Food Technology and Biotechnology - 33 97-101

Znanstvene knjige

2014.

poglavlje „Maslinarstvo Istre“, str. 92-98.

Autor poglavlja u knjizi

Olivera Koprivnjak

Katalog „Neodoljiva Hrvatska“ ISBN 978-953-57944-0-0

Sunčana Matić

LUX Zagreb

2014.

Influence of Filtration on Composition of Olive Oils

Autor poglavlja u knjizi

Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera

Processing and Impact on Active Components in Food

Victor Preedy

Academic Press - Elsevier

2007.

Proizvodnja djevičanskog maslinovog ulja

Autor poglavlja u knjizi

Koprivnjak, Olivera

Maslina i Maslinovo ulje A-Ž

Zadro, Božena ; Perica, Slavko

Naklada Zadro Zagreb

2007.

Senzorska svojstva i ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja

Autor poglavlja u knjizi

Koprivnjak, Olivera

Maslina i Maslinovo ulje A-Ž

Zadro, Božena ; Perica, Slavko

Naklada Zadro Zagreb

2006.

Djevičansko maslinovo ulje – od masline do stola

Autor knjige

Koprivnjak, Olivera

MIH Poreč

Kongresna priopćenja

03.10.2018.

Effect of Industrial Scale Filtration on Volatile and Sensorial Profile of Buža and Istarska bjelica cv. Virgin Olive Oils

Karolina Brkić Bubola, Igor Lukić, Marina Lukić, Olivera Koprivnjak

usmeno izlaganje

9th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Zagreb

20.02.2018.

Influence of processing aids on indicators of the oil production effectiveness and o-diphenols of autochthonous virgin olive oils

V. Majetić Germek, U. Kosić, T. Biskupović, L. Poturiček, O. Koprivnjak

poster

53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture Vodice

28.09.2015.

Industrial-scale filtration of virgin olive oil cv. Buža: Focus on quality, sensory characteristics and fatty acid profile

Karolina Brkić Bubola, Marina Lukić, Irena Mofardin, Anamarija Butumović, Olivera Koprivnjak

poster

13th Euro Fed Lipid Congress "Fats, Oils and Lipids: New Challenges in Technology, Quality Control and Health" Firenca, Italija

22.10.2014.

Influence of malaxation time on phenols and volatile compounds of virgin olive oil obtained from phenol enriched olive paste (Buža cv.)

V. Majetic´ Germek, O. Koprivnjak, B. Butinar, L. Pizzale, M. Bučar-Miklavčič, L. S. Conte

poster

8th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Opatija, Hrvatska

18.06.2012.

Sortna djevičanska maslinova ulja – mogućnosti za isticanje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji

O. Koprivnjak, I. Vrhovnik, T. Hladnik, Ž. Prgomet, B. Hlevnjak

poster

Znanstveno-stručni skup HAZU "Hrana kao temelj zdravlja i dugovječnosti" Zagreb

16.02.2012.

Nutritivna vrijednost maslinovog ulja ovisno o uzgojnim čimbenicima

Koprivnjak, Olivera; Vrhovnik, Irena; Hladnik, Teja; Prgomet, Željko; Hlevnjak, Bernardina;

usmeno izlaganje

Novi pristupi istraživanja u maslinarstvu Portorož (Slovenija)

21.09.2011.

Volatile compounds and sensory profiles of monovarietal virgin olive oil from Buzˇa, Črna and Rosinjola cultivars in Istria (Croatia).

Bubola, Karolina Brkić; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara;

poster

7th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Opatija

21.09.2011.

Volatile compounds and sensory profiles of monovarietal virgin olive oils from Buža, Črna and Rosinjola cultivars in Istria

Brkić Bubola, Karolina; Koprivnjak, Olivera; Sladonja, Barbara; Lukić, Igor;

poster

7th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Opatija

21.09.2011.

Phenols in Olive Paste as Modulators of Volatiles from LOX Pathway in Virgin Olive Oils from Buža Cultivar

Majetić, Valerija; Koprivnjak, Olivera; Butinar, Bojan; Pizzale, Lorena; Bučar-Miklavčič, Milena; Conte, Lanfranco;

poster

7th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists” Opatija

15.05.2008.

Certain Standard Parameters of Sage (Salvia officinalis L.) Honey Quality Deriving From Kvarner Bay Coastal Area and Islands

Lušić, Dražen; Knapić, Maja; Koprivnjak, Olivera; Sabatini, Anna Gloria; Ćurić, Duška; Vahčić, Nada;

usmeno izlaganje

Joint 4th Central European Congress on Food and 6th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Cavtat

15.05.2008.

Mineral Content Of Sage Honey (Salvia officinalis L.) Deriving From North West Croatia

Lušić, Dražen; Sponza, Silvia; Koprivnjak, Olivera; Sabatini, Anna Gloria; Messner, Claudia;

poster

Joint 4th Central European Congress on Food and 6th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Cavtat

15.05.2008.

Effect of phospholipids addition on volatile compounds of virgin olive oils

Koprivnjak, Olivera; Škevin, Dubravka; Procida, Giuseppe; Mokrovčak, Željko;

poster

Joint 4th Central European Congress on Food and 6th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Cavtat

02.07.2006.

Heuristic for bilevel olive oil production planning problem with sequence dependent setups and overtimes

Šorić, Kristina; Vojvodić Rosenzweig, Višnja; Koprivnjak, Olivera;

usmeno izlaganje

21st European Conference on Operational Research – OR for Better Management of Sustainable Development Reykjavik (Island)

20.10.2004.

Sage Honey (Salvia oficinalis) and Fir Tree Honeydew Honey (Albies alba), Autochthonous Honeys of Northwest Croatia.

Lušić, Dražen; Koprivnjak, Olivera; Ćurić, Duška; Conte, Lanfranco;

poster

2nd Central European Meeting and 5th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists Opatija

23.05.2002.

Autochthonous Olive Cultivars in Istria (Croatia)-Morphological Characteristics and Oil Quality

Koprivnjak, Olivera; Šetić, Elvino; Lušić, Dražen; Peršurić, Đordano;

usmeno izlaganje

ECOLIVA - 1st International IFOAM Conference on Organic Olive Production Jaen (Španjolska)

06.02.2002.

On-Line LC-GC Determination of Aliphatic Hydrocarbons in Edible Oils

Moret, Sabrina; Populin, Tiziana; Conte, Lanfranco; Koprivnjak, Olivera;

poster

7th International Symposium on Hyphenated Techniques in Chromatography and Hyphenated Chromatographic Analyzers Brugge (Belgija)

03.10.2001.

Influence of some usual procedures of olive storage on oil quality.

Koprivnjak, Olivera; Bučar-Miklavčič, Milena; Butinar, Bojan;

poster

4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists – Central European Meeting Opatija

09.11.2000.

Domaće sorte maslina u Istri - preliminarni rezultati morfoloških svojstava i kakvoća ulja

O. Koprivnjak

usmeno izlaganje

Mednarodni znanstveni posvet "Mediteransko kmetijstvo in oljkarstvo 2000" Izola (Slovenija)

08.11.2000.

Cultivar autoctone di olivo in Istria-risultati preliminari delle caratteristiche morfologiche e qualita'dell'olio

Koprivnjak, Olivera; Pribetić, Đanfranko;

usmeno izlaganje

Perspectives for horticulture and viticolture in the alpine region in the third millenium” Codroipo, Udine (Italija)

09.10.1998.

Variazione della componente volatile aromatica dell'olio d'oliva vergine in funzione della metodica di stoccaggio delle olive ,

G. Procida, O. Koprivnjak, G. Pertoldi-Marletta, T. Zelinotti

usmeno izlaganje

“3. Congresso nazionale di chimica degli alimenti - Societa' Chimica Italiana“ Messina, Italija

12.06.1998.

Procjena gorkog okusa maslinovoga ulja i ekstrakcija gorkih tvari

D. Rade, D. Škevin, D. Štrucelj, Ž. Mokrovčak, O. Koprivnjak

poster

“3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem” Zagreb, Hrvatska

11.06.1998.

Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s područja Zapadne Istre na primjeru sorte Leccino

O. Koprivnjak, L. Conte

poster

“3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem” Zagreb, Hrvatska

03.10.1997.

Tipični prehrambeni proizvodi u turističkoj ponudi

O. Koprivnjak, A. Milotić, Đ. Peršurić

usmeno izlaganje

III Znanstveni i stručni skup “Temeljni procesi i tendencije u hrvatskom turizmu” Dubrovnik

22.04.1996.

Preliminary Results from the Analytical Caracterisation of Olive Oil from Two Autoctonous Cultivars in the Pula Area (Croatia)

Koprivnjak, Olivera; Conte, Lanfranco; Prgomet, Željko;

poster

1st Slovenian Congress on Food and Nutrition with International Participation Bled (Slovenija)

30.09.1994.

Solid Phase Extraction Coupled with Capillary GC Applied to the Determination of Mono and Diglycerides of Vegetable Oils and Fermented Foods

Koprivnjak, Olivera; Petracco, Giovanna; Bortolomeazzi, Renzo; Conte, Lanfranco; Boschelle, Ornella;

usmeno izlaganje

16th International Symposium on Capillary Chromatography Riva del Garda (Italija)

Mentorstvo doktorandima

01.10.2009. - 16.09.2014.

Promjene sastava hlapljivih i fenolnih tvari u procesu proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino

Valerija Majetić Germek Doktorat

Prehrambena tehnologija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Datum obrane: 16.9.2014

01.10.2007. - 29.04.2011.

Karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja autohtonih istarskih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava

Karolina Brkić Bubola Doktorat

Prehrambena tehnologija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Datum obrane: 29.4.2011.

Uredništva časopisa

15.10.2008. -

Food Technology and Biotechnology

Javno djelovanje

Javna predavanja

12.05.2018.

Varijabilnost sadržaja bioaktivnih tvari u djevičanskim maslinovim uljima i usporedba sastava s drugim biljnim uljima,

"Festival zlate oljčne vejice" u organizaciji Društva oljkarjev Slovenske Istre

Ankaran (Slovenija)

29.01.2018.

Ulja i masti u prehrani

Javno predavanje u organizaciji Udruge „Bakarska žena“

Bakar

10.04.2017.

Vođeno senzorsko ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja

Ciklus predavanja „Hranom do zdravlja“ u organizaciji Društva prijatelja waldorfske pedagogije

Kastav

09.05.2015.

Sol i talk u proizvodnji djevičanskim maslinovih ulja

11. smotra djevičanskih maslinovih ulja „Sv. Elizej“

Fažana

10.04.2015.

Što hranu čini (ne)sigurnom?

Zdravi grad Poreč, povodom Svjetskog dana zdravlja

Poreč

07.03.2015.

Sol i talk u proizvodnji djevičanskim maslinovih ulja – istraživanja učinka kod domaćih i udomaćenih sorti maslina – projekt 13.06.1.4.50. sufinanciran potporom Sveučilišta u Rijeci

18. Smotra djevičanskih maslinovih ulja "Oleum olivarum"

Krasica - Buje

10.05.2014.

Ekstra djevičanska maslinova ulja – ima li bitnih razlika u kvaliteti?

10. Smotra djevičanskih maslinovih ulja „Sv. Elizej“

Fažana

24.01.2013.

Prehrambene i zdravstvene tvrdnje između propisa i prakse

Projekt Fakultetskog odbora svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci (FOSS) „Zdrava prehrana“

Rijeka

17.11.2012.

Prehrambene i zdravstvene tvrdnje kod sortnih istarskih maslinovih ulja

8. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Vodnjan

27.05.2012.

Caratteristiche della produzione olearia nella Contea Istriana (Karakteristike maslinarsko-uljarske proizvodnje u Istarskoj županiji)

8. manifestazione "Oli e dintorni"

Oleis di Manzano (Udine, Italija)

05.05.2012.

Bioaktivni sastojci djevičanskih maslinovih ulja – marketinške mogućnosti

8. Lunjska maslinada

Lun, otok Pag

11.03.2012.

Prehrambena vrijednost djevičanskih maslinovih ulja - ZOOB projekt 2010.-2011.

15. smotra djevičanskih maslinovih ulja Oleum olivarum

Krasica - Buje

11.03.2012.

Detalji

15. Smotra djevičanskih maslinovih u7lja "Oleum olivarum"

Krasica - Buje

19.11.2011.

Bistrenje djevičanskih maslinovih ulja

7. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Vodnjan

20.11.2010.

Karakteristike prerade maslina u Istarskoj županiji

6. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Vodnjan

20.03.2010.

Standardni pokazatelji kvalitete ulja – kritične točke prije i poslije prerade maslina

5. Smotra djevičanskih maslinovih ulja, u organizaciji udruge „Ulika“

Medulin

21.11.2009.

Uzgojni i preradbeni faktori koji utječu na randman djevičanskog maslinovog ulja

5. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Vodnjan

15.03.2009.

Pravila stavljanja djevičanskih maslinovih ulja na tržište

12. Smotra djevičanskih maslinovih ulja Oleum olivarum

Krasica - Buje

16.09.2008.

Vrste, kakvoća i etikete maslinovih ulja,

"Mediteranska maslina Expo 2008", Hrvatski kulturni dom na Sušaku, u organizaciji Milenium d.o.o. i Francuske Alijanse Rijeka

Rijeka

11.02.2008.

Maslinovo ulje: primjer funkcionalne hrane

Agencija za odgoj i obrazovanje – Godišnji sastanak srednjoškolskih profesora kemije i biologije

Opatija

10.10.2007.

Postupci konzerviranja i proizvodnje stolnih maslina

Dani maslina, Općina Punat

Punat

21.04.2007.

8. Akrilamid – primjer štetne tvari nastale tijekom pripreme hrane

Thalassotherapia, Opatija

Novinski članci

05.09.2018.

Maslinovo ulje - zaštitnik hrane i ljudskog zdravlja

e-časopis "Ja trgovac"

www.jatrgovac.com/2018/09/maslinovo-ulje-zastitnik-hrane-i-ljudskoga-zdravlja/

Medijski nastupi

27.01.2014.

Detalji

Hrvatska televizija

Zagreb

Projekti

Znanstveni projekti

1.1.2021. - 30.6.2025.

Istraživački projekt CROInEVVO „Utjecaj inovativnih tehnologija na nutritivnu vrijednost, senzorska svojstva i oksidacijsku stabilnost djevičanskih maslinovih ulja iz hrvatskih autohtonih sorti maslina“, Prehrambeno-biotehnološki fakultet – Zagreb (HRZZ IP-02-2020-7553)

suradnik

Hrvatska zaklada za znanost 1 096.218,28 kn

http://cro-in-evoo.pbf.hr/

01.07.2015. - 30.06.2018.

Uspostavni istraživački projekt TYPICRO „Razjašnjavanje sortne tipičnosti vina i maslinovih ulja od hrvatskih domaćih sorti“

suradnik

Hrvatska zaklada za znanost

http://www.iptpo.hr/typicro/index.php

2012. - 2014.

Suradni istraživački programa „Visokoprotočne analitičke platforme za kontrolu kvalitete i provjeru izvornosti hrane iz jadranskog područja SU-08/43

suradnik

Hrvatska zaklada za znanost

http://www.adriafood.uniri.hr/hr

2007. - 2013.

"Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi"

voditelj projekta

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH

2002. - 2005.

"Valorizacija autohtonih sorata maslina u Istri"

voditelj projekta

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH

2001. - 2003.

Hrvatsko-slovenski bilateralni znanstvenoistraživački projekt "Utjecaj različitih čimbenika u proizvodnji maslinovog ulja na poboljšanje kakvoće i konkurentnosti na tržištu"

voditelj projekta

Ministarstvo znanosti i tehnologije RH

1997. - 2001.

"Seljačko obiteljsko gospodarstvo kao nositelj razvitka poljoprivrede u Istri"

viši asistent – znanstveni novak

Ministarstvo znanosti i tehnologije RH

1991. - 1992.

"Management i marketing poljoprivredno-prehrambenog sustava Istre"

mlađi asistent – znanstveni novak

Ministarstvo znanosti i tehnologije RH

Stručni projekti

01.07.2014. - 15.11.2015.

„Primjena filtracije u svrhu poboljšanja kvalitete i trajnosti djevičanskih maslinovih ulja“; Institut za poljoprivredu i turizam - Poreč; voditeljica: dr. sc. Karolina Brkić Bubola

Vijeće za Istraživanja u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede RH

suradnik

01.11.2007. - 30.04.2010.

M.O.R.E. - Market of Olive Residues for Energy, TRENELECS IEE 2004 – 2008 TYPE 1/ 2; Institut za poljoprivredu i turizam - Poreč; voditelj: mr. sc. Nonoslav Luk

EU projekt Call: TRENELECS IEE 2004 – 2008 TYPE 1/ 2; Contract NO: EIE/07/273/S12.466853

suradnik

2004. - 2006.

Istraživačko-razvojni projekt "Gospodarska svojstva tipova autohtonih sorti maslina", voditelj: dr. sc. Đani Benčić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Vijeće za istraživanja u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH

suradnik

24.12.2001. - 24.12.2003.

Tehnologijski istraživačko-razvojni projekt "Djevičansko maslinovo ulje – novi proizvodi s garancijom svojstava i kakvoće" iz programa TEST, TP-010/2001, Institut za poljoprivredu i turizam – Poreč

Ministarstvo znanosti i tehnologije RH

voditelj

2001. - 31.12.2002.

Istraživačko-razvojni projekt "Marketinška priprema tipičnih istarskih proizvoda za domaće turističko tržište", voditelj: dr. sc. Zdenko Tomčić, Institut za poljoprivredu i turizam – Poreč

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RH

suradnik

29.12.1998. - 29.12.2001.

Istraživačko-razvojni projekt "Zaštita zemljopisnog podrijetla istarskog maslinovog ulja"; IP-02-98, Institut za poljoprivredu i turizam – Poreč

Vijeće za istraživanja u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH

voditelj

Projekti u znanosti - Voditelj projekta

Potpore 2014/2016

Projekti u znanosti - Suradnik na projektu

UNIRI PROJEKTI 2018