PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

doc. dr. sc.

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija

Zavod za računarstvo

Kontakt

Vidljivost

Automatizacija za izgradnju baze za raspoznavanje sportskih akcija u videu

Društvene znanosti/uniri projekti 2018

Suvremene metode strojnog učenja korištene u području računalnog vida ovise o iznimno velikim bazama označenih podataka za pojedine domene. Primjerice, baze namijenjene učenju modela za detekciju i raspoznavanje objekata na slikama uključuju stotine tisuća slika s više milijuna ručno označenih objekata. Izgradnja baza iz domene raspoznavanja akcija u videu još je složenija jer objedinjuje vremensku i prostornu slikovnu komponentu, gdje treba precizno označiti vremenski početak i trajanje svake akcije te na snimci označiti i osobu koja danu akciju izvodi u svakom dijelu videa. Zbog potrebe za ručnim označavanjem snimaka, razvoj takvih baza dugotrajan je i skup proces koji uključuje angažman velikog broja ljudi.

Predlaže se istraživanje s ciljem razvoja postupaka koji će djelomično automatizirati označavanje akcija u videu iz domene sporta i time olakšati i ubrzati izgradnju baza pogodnih za strojno učenje modela. Planira se razvoj  automatske detekcije i praćenja trenutno aktivnog igrača, čime bi se automatizirao vremenski najzahtjevniji posao označavanja aktivnog igrača u svakom trenutku videa kod izgradnje baze. Osnova za istraživanje bit će prethodno razvijeni postupci za detekciju osoba na statičnim slikama te postupci za praćenje detektiranih objekata u videu temeljeni na oduzimanju pozadinske slike ili prostorno-vremenskim značajkama izlučenim iz video sekvence.

Drugi cilj istraživanja je primjena razvijenih postupaka u izradi baze video materijala za učenje modela  raspoznavanja akcija u sportu, što će omogućiti istraživačkom timu na Odjelu za Informatiku podizanje razine istraživanja u području analize videa.  Rezultati projekta će biti temelj za daljnji razvoj metoda za automatsku detekciju i raspoznavanje akcija u videu u odabranoj domeni, koji će osim znanstvene komponente imati i moguću primjenu u komercijalnim alatima za analizu videa.

Istraživački tim

SURADNICI

izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić Kos prof. mat. i inf.,e-mail

Matija Burić,e-mail