PORTFELJ / SVEUČILIŠNI PROJEKTI

Portfelj

izv. prof. dr. sc.

prof. mat. i inf.

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija

Zavod za računarstvo

Kontakt

UNIRI e-mail

e-mail 1

PROSTORIJA 510

Vidljivost

Automatsko raspoznavanje sportskih tehnika kod mladih sportaša i rekreativaca u svrhu usvajanja motoričkih vještina i usavršavanje stila

Društvene znanosti/uniri projekti 2018

Unazad nekoliko godina, veliki se značaj pridaje sportu i rekreaciji pa tako bavljenje sportom postaje dio svakodnevnog života sve većem dijelu populacije.

Da bi se uspješno bavili nekim sportom koristeći najveći opseg pokreta i prevenirajući ozljede, potrebno je savladati tehnike toga sporta. Vrhunski sportaši za savladavanje tehnike i unaprjeđenje stila koriste složene i skupocjene sustave sa ekspertnom analizom, međutim rekreativcima i djeci takvi sustavi nisu dostupni. Ideja ovog projekta je napraviti sustav koji će koristeći jednostavnu opremu (kameru) pomoći amaterima ovladati tehnikom pružajući povratnu informaciju o njihovom stilu i izvedbi.

Cilj projekta je koristeći metode umjetne inteligencije i dubokog učenja razviti modele koji će omogućiti automatsko raspoznavanje tehnika u video materijalima kod mladih sportaša i rekreativaca u svrhu razvoja njihovih motoričkih vještina i usavršavanja stila. Video materijali će se snimati na sportskim školama, treninzima i takmičenjima nakon ishođenja dozvola za snimanje. Započet će se s plivanjem i rukometom. Razvit će se modeli za raspoznavanje plivačkih tehnika (kraul, leđno, delfin, prsno) i ostalih elemenata kao što su skok, okret, ronjenje, te modeli za raspoznavanje individualnih rukometnih akcija kao što su dodavanje lopte, hvatanje, šut, skok-šut i druge.

Projekt će omogućiti nastavak postojećeg istraživanja na području automatske detekcije akcija u sportu i okupljivanje istraživačkog tima koji će raditi na razvoju novih modela temeljenih na dubokim neuronskim mrežama za detekciju, praćenje i raspoznavanje akcija sportaša u multimedijalnom materijalu. Formirana baza i razvijeni modeli bit će podloga za daljnja istraživanja na području raspoznavanje aktivnosti u video snimkama u različitim domenama primjene.

Predstavljanjem projekta korisnicima iz domene sporta promovirat će se prototip modela i steći uvid u dodatne zahtjeve korisnika i moguća poboljšanja kao i promovirati uloga znanstvenika u našoj zajednici.

Istraživački tim

SURADNICI

doc. dr. sc. Miran Pobar,e-mail

Slobodan Ribarić,e-mail

Jordi Goinzalez,e-mail

Ingrid Hrga,e-mail

DOKTORANDI

Martina Badurina mag. educ.,e-mail

Matija Burić,e-mail

Saša Sambolek,e-mail

Goran Paulin,e-mail

Romeo Šajina,e-mail

Sveučilišni projekti

STIMULATIVNE POTPORE 2019
STIMULATIVNE POTPORE 2018
Potpore 2017 - Mladi istraživači